2023.08.03. 16:15
A Balatoni nyelves lett az Év strandétele
Marhanyelvből készült lepény, a „Balatoni nyelves” fantázianévre keresztelt ínyencség lett az Év Strandéltele 2023-ban. A Balatoni Kör által életre hívott megmérettetést kilencedik alkalommal szervezték meg. A díjakat csütörtökön adták át Balatonudvariban, ahol több somogyi éttermet is jutalmaztak.
Fotó: Bodnár Boglárka
Pontosan annyi étterem jutott be az Év Strandétele döntőjébe, ahány éve már megszervezik az eseményt. Somogyot hat település étterme képviselte. A Zamárdiban található Tiki Beach Bisztró, a balatonlellei Mesés BBQ és Grill, a fonyódi A Konyhám Stúdió 365, a fonyódligeti Party platz, a balatonboglári GianPiero's Étterem és a balatonmáriafürdői Lángos World. Utóbbi kettőt díjazták is.
A GianPiero's Étterem a legjobb bisztró kategória nyertese lett a Hideg tökfőzelék feltétlenül nevű könnyed nyári ételével. A máriafürdői Lángos World Pofás fogas Pil Pil elnevezésű ízletes lángosa pedig az Év felfedezettje jutalmat zsebelte be. Krezinger Ádám, a Lángos World tulajdonosa és séfje lapunknak elmondta, egy barcelonai kirándulása ihlette arra, hogy tulajdonostársával, Zombori Balázzsal elkészítsék a különleges lángost.
– Pár éve nyaraltam a katalán fővárosban, ahol megkóstoltam a Gambas Pil Pil-t – mesélte Krezinger Ádám. – Ez egy olívaolajban sült garnélarák fokhagymával, paradicsommal, petrezselyemmel és csilivel. Nagyon ízlett az étel, és elkezdtem azon gondolni, hogyan tudnám ezt az ízvilágot átcsempészni a lángosra. Aztán nem sokkal később az egyik beszállító kínálatában megláttam a süllőpofát, és akkor állt össze a recept a fejemben. Gyakorlatilag a spanyol ételt balatoniasítottam. A rákot lecseréltem süllőpofára, a többi zöldség és feltét azonban megegyezik az eredeti spanyol ételével – mondta Krezinger Ádám.
A Lángos World tulajdonosa hozzátette, összesen 23 lángost kínálnak, melyből 17 különleges. Minden év tavaszán kísérleteznek valamilyen új ízzel, és ha beválik, akkor felteszik a nyári étlapra. A díjátadón az alsóörsi Fogas Bisztró az Év legjobb vegetáriánus strandételét, a vonyarcvashegyi Party Hangulat pedig az Év jóárasított strandétele jutalmat kapta.
Ostrom alá kerülnek az éttermek
Kardos Gábor, az Év Strandétele verseny ötletgazdája, a Balatoni Kör alapítója lapunknak elmondta, évről évre egyre erősebb a mezőny, a döntőbe jutott ételek mintegy fele vegetáriánus vagy vegán volt.
– Az összes díjazott étel nagyon jó ár-értékarányú – hangsúlyozta Kardos Gábor. – Minőségi és helyi alapanyagokból készültek. Kreatív ételek, melyek szépen vannak tálalva. Gyakorlatilag egy margarita pizza áráért megkapjuk ezeket a különlegességeket – tette hozzá az ötletgazda. Kardos Gábor arról is beszélt, a versenynek komoly marketing értéke van, hiszen a győztes éttermeket szeptember végig „ostrom alá” veszik a vendégek, hogy megkóstolhassák az ínyencségeket.