Fotók és videó!

2023.10.12. 13:25

Könnyebben repül a várakozás ideje a modern vasútállomáson

Kívül és belül is megújult a mernyei vasútállomás épülete. A 82 millió forintból korszerűsített ingatlant csütörtökön adták át. Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója az eseményen kiemelte, a Magyar Falu Programban országosan kétmilliárd forint értékben fejlesztették az állomásokat és a vasútvonalakat.

Marosi Gábor

Modern és komfortos teremben várhatják már a vonatot a mernyeiek. A helyiségben USB-porttal ellátott asztalokat is beszereltek, hogy az utasok telefont, vagy bármilyen elektronikus eszközt tölteni tudjanak. A beruházás részeként kicserélték a nyílászárókat és megújult a tetőszerkezet, valamint a homlokzat is.

Szilágyi Tibor beszédében elmondta, a kétmilliárd forintos keretből olyan állomásokat és vasútvonalakat sikerült felújítaniuk, mely a több mint 8000 kilométeres sínhálózaton sokszor elkerüli a figyelmet és kevesebb pénz jut rá. 
– A Magyar Falu Programnak célja is volt, hogy az 5000 lélekszám alatti települések fejlődjenek – mondta Szilágyi Tibor. – Ezáltal választottuk ki azokat a mellékvonalakat, állomásokat, melyek megérdemlik a figyelmet, van elegendő utasforgalom és az önkormányzat is támogat a fejlesztésekben. A programban csaknem 200 helyszínen történt valamilyen beruházás. Ebből kiemelkedik az a 13, ahol az épületet teljesen meg tudtuk újítani, ennek egyike Mernye – tette hozzá a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója.

Jáger Róbert Mernye polgármestere köszönetét fejezte ki a fejlesztésért. Beszédében elmondta, nagy dolog egy falu életében, amikor egy 1894-ben átadott épület teljesen megújulhat. Witzmann Mihály Siófok és téréségnek országgyűlési képviselője az átadón elmondta, a vasúti dolgozóknak méltóbb munkahelyi körülményeket, az utasoknak komfortosabb kiszolgálást és környezetet alakítottak ki. – Az elmúlt csaknem tíz évben több mint 2 milliárd 300 millió forint állami forrás jutott Mernyére – hangsúlyozta a politikus. – Több nagyobb fejlesztés valósult meg a településen. Korszerűbbek lettek intézmények és utak, megújult az önkormányzati hivatal, az orvosi rendelő, teljesen új bölcsőde épült és az iskolában is történtek változások – tette hozzá Witzmann Mihály.

A beruházásoknak – főként a vasútinak – a helyiek is nagyon örülnek. Sinkovics Sándorné az ünnepség előtt lapunknak elmondta, ráfért már a felújítás a régi épületre.  Havonta többször utazik vonattal és nem mindegy milyen környezetben várakozik. Egy másik helybéli Brunner Péter elmondta, nagyon romos volt a vasútállomás, ezért jó, hogy végre korszerűsítették.

Nem zárják be a vonalat A mernyei vasútvonalon naponta 17 személyvonat közlekedik. Szerelvényenként átlagosan 10-20 ember száll fel a vonatra. Tavaly több mint 24 ezer utazót regisztráltak Mernyénél, de idén augusztusig is meghaladta már a 11 ezret. Az ünnepségen Witzmann Mihály kiemelte, két hónappal ezelőtt Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője személyesen látogatott el a mernyei vasútállomásra és videót készített arról, hogy a mernyei vasútvonal és az épület is bezár. Ilyen tervei sem a kormánynak, sem a vasúttársaságnak nincsenek – tette hozzá a politikus.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában