Emlékmű

2024.05.05. 09:31

A roma holocaustra emlékeztek Kutason

A kutasi roma napon adták át az 1944. augusztus másodikára emlékeztető emlékművet – tudtuk meg Bogdán Ferenctől, a CÖK helyi kisebbségi önkormányzat elnökétől.

Györke József

Fotó: Györke József

Az átadón Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: értékes dolog, hogy egy kulturális nap keretében emlékművet adjanak át. Fontosnak tartja azt is, hogy mindenki megismerje a romák történetének eme gyászos idejét.
- A cigányság kiirtása volt a cél, ezért hurcolták őket koncentrációs és munkatáborokba, ahol még küzdöttek életükért - tette hozzá Biró Norbert.

Fotó: Györke József

Tátrai Ferenc, a CIKÖSZ vármegyei fő koordinátora kiemelte, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk. Tegyünk arról, hogy ilyen borzalmak ne történhessenek meg többet. Megköszönte Bogdán Ferenc munkáját és azt, hogy kigondolta az emlékmű felállítását a községben.
Szászfalvi László, országgyűlési képviselő kihangsúlyozta, hogy a roma kultúra a magyar kultúra fontos része. Csak együtt tudjuk jobbá tenni jövőnket. Az elmúlt öt esztendőben Kutason is sok fejlesztés történt, jó irányba fejlődik a település. Bízik abban, hogy június 9-e után a jelöltek tovább tudják vinni a tervek és álmok megvalósítását.
A kutasi Varga Krisztián, az emlékmű alkotója elmondta, hogy egy hatalmas kétágú tölgyfa részét használta fel. Egyik ágán a magyarságot jelképező sólyom látható, a másik ágán pedig egy fehér békegalamb. Alul pedig a „Roma holocaust emlékére” felirat és az 1939-1945 évszám látható.
Az emlékmű átadását követően a Belegi Fiúk zenekara lépett fel, majd a kaposkeresztúri és a sásdi hagyományőrző táncosoknak tapsolt a közönség. Még legkisebbek is táncra perdültek.

Fotó: Györke József

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában