Zselic Classic - fotók és videó

2024.05.04. 16:18

Akadályversenyre indultak a féltett veterán autók 

Az országban egyre népszerűbbé váltak a veterán járműves túraversenyek, s most a kaposvári old timer-ek feltették Somogyot is a térképre. A hétvégén ugyanis első ízben rendezték meg a Somogy Classic Old Timer versenyt a Zselicben.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Egy veterán autós akadályversenyt nem úgy kell elképzelni, hogy a résztvevők hegyen-völgyön száguldoznak, sőt. Az idős autók tulajdonosai ugyanis féltve őrzik a járgányaikat. Egy tájékozódással és kirándulással egybekötött próbatétel azonban még belefér. 

Zselic Classic
Fotó: Lang Róbert

– A Kresz előírásai szerint haladva, de kényelmes tempóban bizonyos akadálypontokat kell megtalálni egy kézhez kapott útvonalterv alapján – magyarázta a verseny lényegét Somogyvári János szervező. – A versenyzők egymástól elkülönítve indulnak, és mindenkinek meg kell találni az adott pontokat, melyek jellemzően Somogy és a Zselicség emblematikus helyszínei Kaposvár 50 kilométeres körzetén belül.  

Zselic Classic
Fotó: Lang Róbert

A túrán 30 évnél idősebb, minősített veterán járművek vágtak neki a távnak. Jöttek autósok Zala vármegyéből, Pécsről és Székesfehérvárról is. Az ország más részein már elfogadott veterán autós elfoglaltság Kaposváron most kezd gyökeret verni. Először tartottak versenyt azzal a nem titkolt céllal, hogy szezononként többet is szerveznek majd, egyre több indulóval, sőt még arról is szó esett, hogy határon túlról érkezőkkel is. 

– Az eső nem kedvez a rendezvénynek, de a nagy meleg sem jó, mert ezekben az autókban nincs klíma – mondta Kovács Ferenc szervező, aki szerint a kezdő verseny elég sok feladatot rótt rájuk, de a következő valószínűleg könnyebb lesz, mert a szombati túra meghozta a rutint.    

Az öreg autók az útvonalterv szerint bejárták Szennát, majd Kadarkút felé vették az irányt, sőt átrándultak Baranyába, egészen Szulimánig, majd a Sasrét és Szentbalázs érintésével tértek vissza Kaposvárra. Három ódon motorkerékpár is nekivágott az útnak, a mezőnyben megtalálható volt Trabant, kis Polski, Citroen, Peugeot és Mercedes személyautó. A legidősebbnek egy 1957-es Fiat Topolino bizonyult. 

Összetartó közösség a veterán autósoké, a versenyt a Somogy Classic Old Timer Egyesület szervezte, ami párhuzamosan működik a Kaposvári Veterán Járműbarátok Körével, az utóbbiak a Cseri parkban tartanak rendezvényeket. A konvojban kirándulás közös programja továbbra is megmarad, és ehhez társult a túraverseny. Kaposvár környékén mintegy száz veteránautó-barát él ugyanennyi autóval, sőt néhányan több járművel is büszkélkedhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában