Tiszteletadás

2024.05.04. 14:38

Az elesett orosz katonákra emlékeztek

Megemlékeztek az elesett orosz katonákról a május 9-ei Győzelem napja előtt Somogyban a Mártírok és Hősök Közalapítvány, valamint az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületének szervezésében.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Szombaton a kaposvári Keleti temető szovjet kegyeleti parkjában emlékező beszédek után koszorúztak, majd a nagybajomi szovjet és magyar emlékműnél, később a kiskorpádi és a bárdudvarnoki síroknál rótták le kegyeletüket a résztvevők. Az emberi történelem legsötétebb időszaka volt a második világháború, melyben Somogy is sokat szenvedett. 

Fotó: Muzslay Péter

Az elesett katonák áldozata minden háború értelmetlenségét jelzi – hangzott el az ünnepségen. Mihail Poszadszkij, az orosz honvédelmi minisztérium kegyeleti szakértője köszönetet mondott az egyszerű magyar embereknek, akik a hadisírokat gondozták. Elkísérte Vagyim Jurcsenko őrnagy, az orosz katonai attasé helyettese, valamint Artyem Bobrov, az Oroszországi Föderáció magyar nagykövetségének másodtitkára. A második világháború befejezésének 79. évfordulójából gyűltek össze, ahogy minden évben, most is több somogyi helyszínen.

Több ezren estek el Somogyban

A Keleti temető 1151 szovjet katona végső nyughelye a nyilvántartás szerint. A vármegyében még mindig bővül a lista, ezáltal az emlékhelyeken lévő táblák is gyarapodnak, már ötezer elesett katonáról beszélnek az oroszok a korábbi 2700-2800 helyett, mondta Puskás Béla helytörténész, a Somogy Temetkezési Kft. vezetője. Marcaliban újabban 2051 halottról tudnak a korábbi 681 helyett. A szovjet katonák között orosz, ukrán, belorusz, kazah vagy üzbég nemzetiségűek is voltak, közösen nyugodnak. Korábban Beloruszból és Kazahsztánból is rendszeresen érkeztek megemlékezők Kaposvárra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában