Jubileum

2024.05.10. 17:30

Tíz éve került a PET CT-vel a világ élvonalába a kaposvári egészségügy

A kaposvári PET központ 2014-es megnyitása óta közel 30 ezer ember életminőségén javított és rengeteg kutatás lefolytatásához járult hozzá. A központ létrejöttének érdekes történeteit idézték fel a tíz éves jubileumi ünnepségen, valamint szakmai előadásokat hallgattak a résztvevők egészségügyi szakemberek.

Koszorus Rita

Már tíz éve végez a kaposvári PET-központ egészségügyi diagnosztikai képzéseket, valamint kutatásokat és több tudományterületen egyetemi oktatást. A központot 1800 négyzetméteren zöldmezős beruházásként közel 4 milliárd forintból hozták létre, s 2018-ig a Kaposvári Egyetem volt a tulajdonosa. A létesítmény ekkor azonban a Kaposi Mór Oktató Kórházhoz került, ám az üzemeltető továbbra is a Medicopus Kft. maradt. Amely jubileumi tudományos üléssel emlékezett meg az elmúlt egy évtizedes munkáról. A rendezvényen Áncsán Zoltán, az üzmeltető Medicopus Nkft.  ügyvezető igazgatója emlékokleveleket adott át az együttműködő intézmények, szervezetek meghívott vezetői számára, valamint mindazoknak, akik sokat tettek a PET-központ elindulásáért, eredményes működéséért. – Az elmúlt tíz esztendőben több mint 25 ezer PET CT és több mint 2500 PET MR vizsgálatot végeztünk a központban. Magyarországon még mindig egyedülállóként elérhető PET MR berendezésen egyedi kérelemmel végezhetőek államilag finanszírozott vizsgálatok, mondta Hermann Judit, a központ kutatási vezetője. A betegek PET MR-hez való hozzáférését biztosító NEAK finanszírozása még sajnos várat magára, tette hozzá.

 


A PET Központ radiokémiai laborja radiofarmakon előállítását végzi, mely az itt végzett vizsgálatokhoz szükséges. 
Somogyba megérkezett a 21-ik század a kaposvári PET-központ létrejöttével, fogalmazott az ünnepi tudományos ülésen Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, aki tíz éve még megyei elnökként vett részt az avató ünnepségen. – Ezzel a beruházással nem felzárkóztunk Európához, hanem a világ élvonalába került a kaposvári egészségügy, fogalmazott a politikus. 
Inczeffy István, a PET-központot birtokló Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, megköszönte a centrum dolgozóinak munkáját. – Az elmúlt évtizedben átéltük az egészségügy struktúraváltásait és a világjárványt is. Ezen a nehezített pályán kellett működnie a központnak és elmondhatjuk, hogy fenn tudott maradni, fogalmazott Inczeffy István az ünnepi tudományos ülésen.

A Somogyi Hírlap cikke a megnyitásról. 

Egyedülálló lehetőség a gyógyulásra

A 2014-es átadáskor mindössze négy PET-CT VOLT az országban, PET-MR-ből pedig az egész kontinensen csak 18-at használtak és hazánkban egyedülállónak számított a technológia a képalkotó diagnosztikában. Ez most sincs másként, csak Kaposváron van ilyen berendezés. Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai vezetője a jubileumi tudományos ülésen tartott köszöntőjében elmondta: sok jó ember munkájának köszönhető, hogy a központ létrejött és működni tud. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában