2024.06.17. 13:59
Belilult a rinyakovácsi ültetvény
Beérett az áfonya Rinyakovácsiban. Az enyhe tavasz miatt tavalyhoz képest három héttel korábban kezdődött a szüret. Az idénymunkások nem örülnek a tikkasztó kánikulának, viszont a gyümölcs így hamar belilul és frissen indulhat is a fogyasztókhoz.
Fotóillusztráció
Fotó: Lang Róbert
Van, aki szalmakalapban, más fehér sapkában műanyag tállal a kezében szedte az áfonyát a rinyakovácsi ültetvényen. A pihenőidőben hideg víz várta őket frissítésként. Tigris, a pár hetes kutya és a mamája is szorgosan kísérte az idénymunkás gazdáját, mikor elfáradtak, a sorok alatti árnyékban megpihentek.
– Reggel hétkor kezdtünk és általában 5-6 hétig tart a szüret, évek óta jövök, mert így helyben tudok dolgozni – mondta el Károlyi Aranka Szilvia. Hozzátette: teljesítmény alapján fizetik őket, az ügyesebbek akár 20-35 kilót is megszednek kora délutánig.
Béleczky Gyöngyi először dolgozik az ültetvényen.
– Zselickisfaludról jöttem és kíváncsi voltam milyen az áfonya szüretelése, nem én vagyok a leggyorsabb – mondta mosolyogva a nyugdíjas.
Az enyhe tavaszi időben három héttel korábban kezdték meg az áfonya szüretet a két hektáros ültetvényen.
– Már februártól sokkal melegebb volt, szerencsére öt éjszaka sikeresen védekeztünk a fagy ellen a ködsárkánnyal forró, vízgőzös füstöt fújtunk ki – mondta el Gergely Tamás, az ültetvény tulajdonosa, aki feleségével termeszt áfonyát. Hozzátette: az elmúlt héten a folyamatos esős, hűvös idő hátráltatta az érést és a szedést, de a melegedés jót tett a szemeknek.
– Négy fajtánk van és egyre több a bokrokon a lila bogyó. Sajnos a magas költségek miatt kellett emelnünk árat, egy kilogramm áfonyát 3500 forintért kínálunk – mondta el Gergely Tamás. Hozzátette: a gyümölcsöket a szedés után átválogatják és frissen értékesítik. A termés egyharmadát helyben értékesítik, de rinyakovácsi áfonyából kerül Győrbe, Sopronba, Egerbe és Székesfehérvárra is. Gergely Tamás kiemelte: csak az érett, jó minőségű áfonyát fogyasztják.
– A gyümölcs fanyarságát nem mindenki szereti, de az áfonya C-vitamin- és antioxidáns-tartalma igen magas – emelte ki a gazdálkodó.
Áfonyaszüret Rinyakovácsiban
Fotók: Lang Róbert
A muslicától óvni kell az áfonyát
A rinyakovácsi ültetvényt Gergely Tamás és felesége apósától, Kelemen Sándortól vette át. A kéthektáros ültetvényen 3750 termő áfonyabokor található.
– Nem vagyunk bio minősítésűek, de vegyszermentesen gazdálkodunk, a sorokat tárcsázzuk, nem használunk gyomírtókat – mondta el Gergely Tamás. Hozzátette: az áfonyának egyetlen egy természetes ellensége van, a foltosszárnyú muslica.
– Használunk rovarcsapdát és szerencsére még eddig megúsztuk, nálunk nem jelent meg a muslica, amely óriási károkat képes rövid idő alatt okozni – emelte ki a gyümölcstermelő.