Megértés

2024.06.08. 13:45

Jártukban-keltükben barátságot kötöttek a szennai fiatalok a lengyel társaikkal

2015-ben kötött együttműködési megállapodást Szenna község és a lengyel Gmina Wieprz. A közelmúltban 21 szennai diák a patcai Katica Tanyán látta vendégül 20 lengyel társát.

Az elmúlt kilenc évben a Covid-járvány miatti korlátozást kivéve minden évben találkoztak a két településen élők küldöttségei. Most a Waclaw Felczak Alapítvány „Dwa bratanki” pályázatának köszönhetően érkeztek a lengyel diákok Somogyba. 

– Az ötnapos program eseménydús volt, délelőtt a magyar diákok tanultak, majd délután csatlakoztak a vendég csoporthoz – tudtuk meg Krénuszné Tóth Erzsébettől, a szennai iskola pedagógusától. – A lengyel diákok ismerkedtek a fővárossal, hajóztak a Dunán. Szennában ellátogattak az általános iskolába, ahol polonézt táncoltak, bemutatták iskoláikat, megismertették a magyar diákokat a lengyel történelem főbb pontjaival, Lengyelország hírességeivel. A skanzenben nemezeltek és házat építettek, de nagy kedvenc volt a közös lézerharc is. Zselickisfaludon langallót ettek, ismerkedtek a magyar néptánc alapjaival, éjszaka pedig a Zselici Csillagparkban vizsgálták a holdat. A Virágfürdő is kihagyhatatlan része volt a programnak, akárcsak Kaposvár belvárosának felfedezése sétálólappal.

Felejthetetlen volt számukra a Katica Tanya élményparkja is. S miközben a fiatalok egyre fesztelenebbül beszélgettek angolul, észrevétlenül fonódtak egyre szorosabbá kapcsolataik. 

Az együttműködés egyik célja, hogy a jövő nemzedéke megismerhesse a másik országot, kultúrát. Ennek szellemében támogatta a szennai és a wieprzi-i önkormányzat is a helyi általános iskolások korábbi, őszi lengyelországi útját, s az ottani közös programokat. Az őszi négynapos kirándulás alatt a magyar diákok lengyel családoknál szálltak meg. Ellátogattak a vendéglátó diákok általános iskoláiba Nidekben és Wieprzben, ahol bemutatták Magyarországot, Szennát. Kirándultak Krakkóba, megnézték a wieliczkai sóbányát és Wadowicében Szent II. János Pál pápa szülőházát is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában