Fotókkal, videóval

2024.06.30. 16:24

Maratoni horgász erőpróba a Töröcskén

A töröcskei Horgászmaraton szombat délután négy órától vasárnap délig zajlott, a 34. alkalommal megszervezett 20 órás erőpróbán 14 csapat, 56 versenyzője vállalta a küzdelmet. A bágyasztó, fülledt időjárás felülírta a terveket, a versenyzők új taktikát próbáltak alkalmazni több-kevesebb sikerrel.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay Péter

– Ilyen időben nagy kihívás a verseny, a halak pillanatnyilag kevésbé kapnak – mondta szombat kora este Szabó János, aki társával, Bank Józseffel a Somogy HESZ csapatának színeiben nevezett a megméretésre. – Egy ponty és három keszeg: ez az első négy óra mérlege. Abban bízunk, hogy éjszaka vagy legkésőbb hajnalban változik a helyzet és sűrűbben kap a hal.

Töröcskei horgászverseny
Fotó: Muzslay Péter

Dér Tamás kaposvári alpolgármester és Herczeg Attila megválasztott önkormányzati képviselő köszöntötte a versenyzőket, Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület (KSHE) elnöke azt mondta: a verseny előtt 18 mázsa három nyaras pontyot telepítettek a tóba, nagy részük két kiló körüli. A horgászmaraton, amit először 1990-ben rendeztek, időről időre számos érdeklődőt vont, a somogyiakon kívül ezúttal többek közt dombóvári, győri és budapesti indulók is neveztek. A Csányi Dénes és Kapesz Jenő alkotta kalocsai Vegyes Négyes csapata is vállalta a 20 órás küzdelmet, a siker érdekében saját készítésű etetőanyaggal is próbálkoztak. 

Herczeg Attila, Dér Tamás és Kozári Miklós
Fotó: Lengyel János

– Tizedik alkalommal jöttünk, gyönyörű a hely, jó a társaság, itt a helyünk – mondta Csányi Dénes. – A délutáni rajt óta nagyjából tíz kiló halat emeltünk ki, a négy pontyon kívül amur és keszeg is jött. Igyekeztünk alaposan felkészülni, csaknem 20 botot hoztunk továbbá bőségesen van csonti és kukorica is. 

Hegedűs Péter és Dancs László, a Nagybajom és Vidéke Horgászegyesület versenyzői rakós és match bottal is felszerelkeztek és abban reménykedtek, hogy az esti másfél kilós eredményt még napkelte előtt sikerül jócskán felülmúlni. 

Kaposvár A dombóvári Halas-Team – 234 kilós eredménnyel – győzött a töröcskei Horgászmaratonon, a dobogón őket követték a Blinker 90-es évek (173,8 kiló), és a Blinker Betyárok (166,1 kilogramm). Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke azt mondta: az összefogás 1570 kiló volt, a legnagyobb hal egy 9,8 kilós amur volt.

Dér Tamás ad át díjat a töröcskei horgászmaratonon
Fotó: Lengyel János

A díjakat vasárnap délután adták át, Dér Tamás kaposvári alpolgármester azt mondta: külön köszönet illeti a sporthorgászokat, hiszen ilyen forróságban helyt állni különös teljesítmény. Másfél tonna hal komoly fogás, ez azt is mutatja, hogy a Töröcskei-tó jó kezekben van, gondos gazda kezeli halállományt. Herczeg Attila megválasztott önkormányzati képviselő hangsúlyozta: egy város komfortosságáról a környezete is árulkodik. Kaposvár számára nagyon fontosak a természeti értékek, köztük az országosan, sőt, egyre inkább Európában is ismert horgászvizek.

–  Sikeres versenyek sokasága bizonyítja, hogy az 1934-ben alapított Kaposvári Sporthorgász Egyesület méltó utódai az alapítók, a helyi iparosok, tisztviselők által megkezdett munkának – mondta. S arra kérte a verseny résztvevőit, vigyék magukkal Kaposvár jó hírét, vendégszeretetét. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában