Fotók

2024.06.19. 17:26

Vörös kód: újra tombol a hőség Somogyban

Életbe lépett a vörös kód, azaz a harmadfokú hőségriasztás szerdától, mely szombat éjfélig tart. A perzselő forróságban az utasoknak ásványvizet osztottak a siófoki és a fonyódi vasúti pályaudvaron és a kaposvári autóbusz-állomáson is.

Harsányi Miklós

Egyik napról a másikra megugrott a somogyi boltok forgalma, tetemes mennyiségben fogy az ásványvíz, az üdítő és a jégkrém. 
– Őrületes meleg van, a sátor alatt megáll a levegő – mondta Juhász Tiborné kaposvári kereskedő. – Ebben az időben naponta legalább két és fél liter citromos ásványvizet iszom, csak ez veszi el a szomjamat. 

Sebők János vizes törölközővel a nyakában sütötte szerdán a lángost a nagypiacon. Reggel hatkor nyitotta ki sütödéjét, akkor is melege volt. Munka közben nagyjából 45 fok volt odabent, szerinte a hőségben az első hét mindig kemény, aztán ha nehezen, de hozzá lehet szokni ehhez az időjáráshoz. A túlélési taktika része a napi 3–4 liter citromos víz, a vendégek általában jéghideg ásványvizet, üdítőt kérnek. Bár a forróságban sokan kevesebbet esznek, ám a friss lángos továbbra is kelendő, sláger a sajtos-tejfölös, a sima és a töltött sajtos-sonkás változat. 

Némethi Ernő, az egyik kaposvári ABC vezetője azt mondta: nagyjából háromszorosára nőtt pillanatok alatt az ásványvíz- és az üdítőforgalmuk, a jégkrémből a szokásos mennyiség dupláját adják el. A megnövekedett kereslet miatt extra rendelést adtak le. Czoffer Mária pogányszentpéteri boltvezető is hasonló tapasztalatokat osztott meg. Üzletükben a két nagy hűtő tele van üdítővel és sörrel, utóbbi fogyott a legjobban. – Tűzforró műszak van a kemencéknél – hangsúlyozta Pojtner János kaposvári pék. – Folyamatosan dolgozunk, ilyenkor is állandóan szükség van a friss kenyéren és kiflin kívül a többi pékárura. 

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője szerdán elmondta, megfelelően gondoskodnak az utakon dolgozó – útüzemeltető és útellenőr – szakemberekről. Biztosítják az árnyékban, hűvös helyen a pihenőidőt, óránként legalább öt, legfeljebb tíz percben, és a hőségriadó alatt a dolgozóknak ivóvizet, ásványvizet adnak. 

– Az úton dolgozó munkavállalóink számára a leégés ellen megfelelő öltözéket – UV-védelemmel ellátott szemüveg, nyári sapka – és magas faktorszámú napvédőkészítményt biztosítunk. – Az újabb típusú munkagépek, útellenőri és brigádszállító autók klímával felszereltek. 

Ahogy életbe lépett a riasztás, Kaposváron azonnal kihelyezték a párakapukat és a MÁV-Start is felkészült a hőségriasztásra, a vonatokra várakozók ingyen kaphattak ásványvizet a siófoki és a fonyódi vasúti pályaudvaron is. A Volánbusz a héten munkanapokon dél és kettő között oszt ásványvizet, többek közt Kaposváron. 

Segítséget adnak a bajbajutottaknak

Az országos forróság miatt szerda reggel 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását, jelentette be Fülöp Attila, a BM gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. A kód június 22-én szombat éjfélig Tolna, Baranya és Somogyban lesz érvényben. A Magyar Posta a hőségben külön figyelmet fordít a munkájukat szabadban végző kollégáikra. Így megfelelő mennyiségű védőitalt – hűtött ivóvizet – és kellő pihenőidőt biztosítanak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában