Termés

2024.07.20. 09:16

Ennél jobb kajszitermésről álmodni se mertek

Még mindig a sárgabarack a legnépszerűbb pálinkagyümölcs, amely az előző évekhez képest sokkal nagyobb mennyiségben termett országszerte.

Koszorus Rita

 Elégedettek a somogyi kajszitermesztők, és bizakodóak a környék pálinkafőzői is. 
– Elég régóta űzöm ezt a szakmát, ilyen korai kajszivirágzás nem volt még, mint idén. Az abnormálisan korai virágzást korai betakarítás követte – mondta Gara Miklós somogytúri termelő. Hozzátette: habár attól tartott, hogy nem lesz termés ilyen korai és nagy virágzás mellett, a félelmek szerencsére nem igazolódtak be. – Mennyiségileg nálunk mindenképpen jó volt a termés – tette hozzá. 
Gara Miklós megjegyezte, hogy az árak csökkentek a hasonlóan csúcsévnek számító 2022-höz képest. Elegendő lesz tehát a kajszi a kiváló somogyi pálinkákhoz. 
Pach Gábor zamárdi főzőmester jelenleg is éppen az új párlatokon dolgozik. – Idén a gyümölcsből jobban állunk, mint az elmúlt két-három évben, amikor a fagy elvitte a barackot. A kajsziból különösen jónak ígérkezik a termés, és picit talán olcsóbb is lett az ára emiatt – mondta érdeklődésünkre Pach Gábor pálinkafőző, a Balatoni Kör elnöke. Hozzátette: meglátása szerint a pálinka ára elért egy lélektani határt, ami felett nem eladható már. Ő maga tavalyi áron kínálja termékeit, amelyekből jelentős mennyiséget ad el vendéglátóknak. 
– A hetek óta tartó negyvenfokos hőség nem igazán kedvez a pálinkafogyasztásnak – tette hozzá. Elmondta: arra számít ő és a szektor többi szereplője is, hogy a szezon múlt heti berobbanása után a fogyasztás is fellendül a Balatonnál. 

 

Megviseli a szőlőt 


Nincs panasza a mennyiségre Tóth Tamás barcsi pálinkafőzőnek sem. – A kajszi nem fagyott el, és körtéből is szép a minőség és bőven termett, ahogy a szilva is – mondta. – Van olyan gyümölcs, amelynek kedvezett a nagy hőség és olyan is, amely nehezen viselte. A szőlő esetében fordulhat az elő, hogy érési időszakban a túl nagy hőség miatt romlik a szemek minősége. Márpedig a pálinkához fontos alapanyag a szőlő, főleg az Irsai és más illatos fajták. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában