Sonline.hu videó

2024.07.31. 16:16

Ezekért gyalog is érdemes elindulni a Balatonra: 4750 forintért már megkaphatjuk az év strandételét!

Pirított pisztácia, liofilizált málna, és grillen sült patisszon - csupán néhány ízkülönlegesség, ami a balatonvilágosi Lavender teraszának a terítékére került az Év Strandétele 2024 díjátadóján. Ők lettek a nyarat meghatározó kulináris győztesek!

Hajdú Marianna

Fotó: Mócza Dániel

Szerdán délután a balatonvilágosi Lavender Terasz Árnyas udvarán gyűltek össze a gasztronómia szerelmesei, hogy részt vegyenek az Év Strandétele díjátadóján. Ez az esemény már tizedik alkalommal hozza el nekünk a Balatoni Kör szervezésében azt a különleges versenyt, ami kizárólag a strandételekre koncentrál.

Az Év strandétele díjat idén a balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte. 
Fotó: Heim Alexandra 

Újragondolt hagyományok, fergeteges ízkombinációk

Idén a versenyben négy fő kategóriában hirdettek győztest. Az „Év strandétele” díjat a balatonlellei Mesés nyári káposzta, egy hidegen tálalt, báránnyal töltött szőlőleveles káposzta nyerte meg. A bárányszelet rozmaringos zöldbúza törettel készül, fermentált szőlőlevélbe göngyölve, majd fermentált póréhagymás hideg káposztára helyezve, házi málnaecetes lilahagymával díszítve.

  • A „legjobb strandbüfé étel” kategóriában az alsóörsi Oliva strandbüfé ragadta meg a zsűri figyelmét a pisztácia pesztós lángossal, amelyben a tésztába pirított pisztáciát kevertek, majd bazsalikomos pesztóval, koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal koronázták meg. Követendő példát mutatnak azzal, hogy a lángost ilyen szépen is lehet tálalni - amellett, hogy ízharmóniájával is a világon bárhol szerethetővé tehetné a lángos műfajt, mindössze 2500 forintért. 
Pisztácia pesztós lángos.
Fotó: Heim Alexandra 
  • A „stranddesszert” kategóriában a Zamárdi Tiki Beach bisztró gyümölcsös tarhonyapudingja vitt el minden dicséretet, ami a hagyományos tapióka helyett tarhonyával, vaníliás, cukros tejben főzött puding formájában, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel készült. Elképesztő krémességét a tarhonya textúrája még izgalmasabbá teszi, akár reggelire is kiváló és évek óta a vendégek egyik kedvence a Tikiben 2650 forintért
  • A „vega különdíjas” elismerést a badacsonyörsi Vánkos étterem szerezte meg a patisszon kukoricahabbal, mely faszénen tisztított vajjal grillezett patisszont kínál égetett citrom levével, sárgaborsó miso-val és füstölt paprikaolajjal.
Fotó: Heim Alexandra 
  • Az „év felfedezettje” címet a siófoki Julcsi Kalácsoda kapta, amely a hagyományos édes kürtöskalácsot liofilizált málnával és sós tészta-sajt-bacon kombinációval újította meg.

Minőség mellett az árak is verhetetlenek az év standételeinél

A versenyen Wolf András séf és a Tork díját átadó Sipos Norbert képviselték a séf szakmát, míg Kotányi képviseletében Skoda Attila is csatlakozott a zsűrihez. Az idei rekordszámú nevező közül kiemelkedő minőségű, innovatív és egészséges ételkínálat került bemutatásra, amelyek mind hozzájárultak a Balaton gasztronómiai kínálatának nemzetközi színvonalának a megerősítéséhez.

A verseny ötletgazdája, Kardos Gábor kiemelte: 

Ez a verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése Európában. A minőségi, kreatív és mégis megfizethető strandételek bemutatása a Balatonnál fontos küldetés, amely kiemelkedő ár-érték arányban kínál jelentős hozzáadott értéket a vendégek számára.

Ez az év is bizonyította, hogy a balatoni gasztronómia nemcsak hazánkban, de Európa szintjén is képes újítani és magas színvonalon kiszolgálni a strandételeket kedvelő közönséget. Az esemény zárásaként a vendégek a díjazott ételeket is megkóstolhatták, így még személyesebb betekintést nyerhettek a balatoni gasztronómiai élmények világába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában