Apátság

2024.07.13. 17:25

Felújították az ezeréves romkertet

Már az őskorban és az ókorban is lakott hely volt Kaposvár legrégebbi része, a kaposszentjakabi apátság területe.

Kovács Gábor László

 A honfoglalás kor előttről származó keresztény temetkezési helyet is találtak itt a régészek. Magánalapítású bencés kolostort működtettek a Győr nemzettség jóvoltából a Szántódra és Szigetvárra vezető utak kereszteződésében fekvő csomópontban. Az apátság a XII. században élet a fénykorát, nyolc-tíz szerzetes élt itt, ők honosították meg a mediterrán kertkultúrát, és gyógynövényeket termesztettek. Az apátságnál Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója tárlatvezetésre várta az érdeklődőket, a múzeum munkatársai közül Polotár Zoltán az épület történetéről, és Sovány Krisztina a szerzetesi életről beszélt. 

 

Kaposvár legrégebbi épített öröksége 700 millió forintból újult meg, és a rendbe hozott romokat átadták a közönségnek. Szita Károly polgármester az avatáson kiemelte, hogy felemelő érzés a történelmi falak között ünnepelni és megemlékezni az eltelt évszázadokról. Hozzátette, hogy a szentjakabi apátság a múlt és a jövő találkahelyévé vált. A megújult romkertet a korábban itt tartott Szentjakabi Nyári Estéket megidézve egy színdarabbal adták át a nézőknek: a jelenlévők a Magda, a Szabó című, Mészáros Tibor által írt és rendezett darabot tekinthették meg a debreceni írónőről.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában