Fotók

2024.07.25. 13:33

Gránitba vésett nevek őrzik a Marcali környékén elhunyt szovjet katonák emlékét

Felülről, a magasból letekintve ötágú csillagot formál, közelről olvasható rajta a sok elhunyt katona neve – átadták a felújított szovjet katonai kegyeleti emlékhelyet a marcali régi temetőnél. A munkákat az orosz nagykövetség rendelte meg, az orosz kormány finanszírozta, és a Roszatom képviselője is megjelent a csütörtöki emlékünnepségen.

Kovács Gábor László

Eddig nem örökítették meg az itt nyugvó katonák neveit, de most gránit táblákra vésték, továbbá lecsiszolták az emlékművet, emellett kőlapokat fektettek le, kavicsos ösvényt alakítottak ki, még a temető környékét is rendezték. A neveket katonai emlékbizottság kutatta fel. Az átadáson köszönetet mondtak a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak, Puskás Bélának, az Országos Temetkezési Egyesület tiszteletbeli elnökének, valamint Sütő László polgármesternek az együttműködésért.

– A mi feladatunk, hogy megőrizzük azoknak az emlékét, aki férfias bátorságukkal, kitartásukkal példát mutattak, és életüket áldozták a harctéren a népek szabadságért – mondta emlékbeszédében Garibjan Tyigran Levonovics, az Orosz Nagykövetség ideiglenes ügyvivője Magyarországon. – Soha nem felejtjük a szovjet emberek hősies helytállását a nagy honvédő háborúban. 

– A történelmi múlt megőrzései mindig egy nép sikerének záloga – mondta Mamaszoliev Serali, Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma magyarországi képviseletének igazgatója. – Ennek érdekében lesz méltó nyughelye az elesett hősöknek.  

Az emlékműre 2050 nevet véstek fel, de 16 ismeretlen katona is itt pihen. A marcali kórház mellől 681 katona maradványait temették át ide egyenként, de később még egy szovjet katonát találtak az elkerülő út építésénél. Soknemzetiségű hadsereg harcolt erre, hangsúlyozta Sütő László, aki a megválasztott, új polgármesterrel, Bereck Balázzsal együtt rótta le kegyeletét.  

– Moszkvától Berlinig találkozhatunk második világháborús obeliszkekkel, de egy hasonló nagyobb emlékmű lehetőséget teremt arra, hogy hosszabban elgondolkodjunk a múlton – jegyezte meg a jelenlegi polgármester.   

Az oroszokon kívül a kazah, a belorusz és az üzbég nagykövetség munkatársai is koszorúztak, szintén koszorút helyeztek el a Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületének tagjai, valamint a Roszatom képviselője is virággal tisztelgett az elesett katonák emléke előtt. 

Mindennaposak voltak a harcok 

– Az emlékhely kialakításakor derült ki, hogy jóval többen vesztették életüket Marcaliban és a környező községekben, mint ahogyan azt addig sejtették – mondta Puskás Béla helytörténész. 1942 december másodikán Kaposvár nyílt városként került a vörös hadsereg kezére, de még sokáig folyt a küzdelem a Margit-vonal mentén, ahol megállították az előrenyomuló szovjet katonákat. 1945 március végén törték át a védelmet, de a folyamatos harcok rengeteg áldozatot követeltek. A becslések szerint ötezer szovjet, és ugyanennyi német és magyar katona vesztette életét a környéken. Barcs és Nagyatád térségében a bolgárok rohamoztak, ők is jelentős veszteséget szenvedtek, erről tanúskodik a somogycsicsói emlékhely.     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában