Kínai méz

2024.07.17. 06:54

Kiállnak a somogyi méhészek mellett

Az Agrárminisztérium (AM) állásfoglalása szerint minden eszközzel támogatni kell a hazai méhészeti ágazatot, amelyet jelentősen sújtanak az unióba érkező ázsiai importméz hatásai.

Harsányi Miklós

Fotó: Németh András Péter

Mézet lehet importálni, beporzást viszont nem, ezért ezen áruk behozatalának megálljt kell parancsolni – áll a szaktárca legfrissebb tájékoztatójában. 
– Mások mellett az Agrárminisztérium szakmai segítségével az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) antidömpingpanaszt nyújtott be a Kínából az Európai Unióba érkező mézre – tájékoztatott a szaktárca. A beadványhoz végül 11 tagország 14 szervezete csatlakozott. 

Azt is közölték, hogy a beadványhoz Spanyolország kivételével a legnagyobb méztermelő országok csatlakoztak, Románia, Franciaország, Olaszország, Németország és Lengyelország is támogatja. Az egyesület jelenleg az Európai Bizottság észrevételeit várja. Mészáros János, a kaposvári Zselic Méhész Egyesület elnöke azt mondta: egyetért és támogatja az antidömping-eljárást. Szerinte az ázsiai műméz óriási mértékben árasztja el Európát, és ha sikerül elérni a célt, akkor várhatóan újra piacra juthat a magyar méz. Kiemelte, komoly probléma van az ágazatban, a felvásárlók olyan nyomott áron akarják megvenni a mézet, amiért nem éri meg előállítani. Ballér István, a somogyvári Dél-Balatoni Méhészeti Egyesület elnöke azt mondta: a meglévő gazdasági nehézségekre mihamarabb megoldást kell találni. 

– Az uniós piaci gondok miatt továbbra is nyomott a méz ára, és kevés árut rendelnek a kereskedők – hangsúlyozta. 
– A somogyi méhészek is alapvetően kétfajta értékesítési csatornán keresztül szeretnék eladni a terméket, amit a hordós kiszerelésen kívül üvegbe töltve értékesítenek. Utóbbit főként piacokon, vásárokon és rendezvényeken kínálják. 

Ballér István kiemelte: az ágazat érdekében határozott lépésekre van szükség és mindent meg kell tenni a szakma védelme érdekében. Szerinte, ha belátható időn belül nem lesz kedvező eredmény, félő, hogy előbb-utóbb többen felhagynak a méhészkedéssel és egyes térségekben csökkenhet a méhcsaládok száma is.

Kulcságazat

A méhészet kulcságazat a magyar mezőgazdaságban. Hazánk Európában is egyedülálló módon lehetővé tette a méhészeti tevékenység adómentességét. 2023 és 2027 között a szektor a hazai forrással együtt mintegy 42,7 millió euró célzott ágazati támogatásban részesül. Az EU-ban először Magyarország vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, méhcsaládonként évente 15 eurónak megfelelő összeget, így segítve az egészséges méhállományok fenntartását és a méhészágazatot. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában