Nosztalgiajárat

2024.07.03. 10:49

Legendás járművek a Balatonnál

A MÁV-Volán-csoport a Balatonnál rendezi meg következő nagyszabású retró rendezvényét: a nosztalgiajárművek kedvelőit július 6-án és 7-én várják.

Harsányi Miklós

Fotó: Soos Botond

– A Balaton északi, illetve Keszthely és Tapolca közötti vasútvonalán ezúttal klasszikus járműcsodák idézik fel a régi idők közlekedését – tájékoztatott szerdán a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága. – Idén 30 éves a hazai InterCity motorvonatgyártás egyedi járműve, a Samu. A V63-as Gigant villanymozdonyok 50 éve gördültek le a gyártósorról, az M44-es Bobó tolatómozdonyok 70 évesek lettek. A MÁVAG egyik legsikeresebb terméke, a 424-es gőzmozdony idén ünnepli forgalomba állásának századik jubileumát.

A Volánbusz a Budapestről érkező vonatokhoz csatlakozva két ikonikus nosztalgiabusszal szállítja az érdeklődőket Siófok és Balatonfüred között: a zöld színű Faros-1 és egy Volán-sárga IK 266-os színesíti a kínálatot. 

Fotó: Soos Botond

– A zöld színű, Faros-1 rendszámmal közlekedő Ikarus 55 Lux kivitelű autóbuszt 1967-ben gyártották, első tulajdonosa az Ikarus székesfehérvári üzeme volt – derült ki a tájékoztatóból. – A Kapos Volán 2000-ben romos állapotban vásárolta meg a tengelici termelőszövetkezettől, felújították, 2001-ben forgalomba helyezték. Közel 20 évvel később a zalaegerszegi Volánbusz-telephelyen dolgozó szakembereknek köszönhetően ismét teljes felújításon esett át, a jármű azóta számos rendezvény fontos résztvevője volt.

Az Ikarus 266-os, MNZ-589 rendszámmal közlekedő buszt 1978-ban gyártották az Ikarus székesfehérvári üzemében. Eredetileg a 13. számú Volánnál, illetve jogutódjánál a Kapos Volánnál szolgált.
– Az IK 266-os több társához hasonlóan komplett vázcserén esett át a 90-es években, s 2014-ben a Kapos Volán megalakulásának 65. évfordulóján teljes felújítást kapott – közölték. –  Ekkor zöld-fehér fényezését a jelenleg Volán-sárgára cserélték, s visszakerült rá a legendás Volán-csiga is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában