Technológia

2024.07.04. 12:05

Magyarországon is elérhető az expressz 3D nyomtatott fogpótlás

A legmodernebb 3D nyomtatási technológia elterjedésével azonban akár már pár óra alatt elkészülhet a végleges és tartós fogpótlás.

Sonline.hu

Fotó: Zsolt MOLNAR

A fogpótlások készítésének hagyományos folyamata sok esetben hosszadalmas: konzultáció, röntgenfelvétel, lenyomatvétel, és ideiglenes korona készítése, a fogtechnikai laboratóriumban elkészült koronák ellenőrzése és beragasztása. Ez a folyamat több találkozást, és akár több hetet is igénybe vehet. A legmodernebb 3D nyomtatásos technológiának köszönhetően, azonban ez a néha több hetes folyamat, akár pár órára lerövidíthető.

A 3D nyomtatott fogpótlások különlegessége, hogy a teljes pótlási folyamat jóval gördülékenyebb, és kevesebb lépésből áll a hagyományos eljárásokhoz képest. Ezzel a technológiával közvetlenül a rendelőben elkészíthető a fogpótlás, így néhány óra alatt elkészül a végleges, esztétikus és tartós korona. Mindezt az új, nanotechnológiás anyagok, a precíz tervezés és a korábbinál is nagyobb pontosság teszi lehetővé, amiről Lutz Bernadett, a MindentMent Fogászat fogorvosa számolt be részletesen.

4 lépésben készül a 3D nyomtatott fog

A pótlás elkészítésének első lépése, hogy a koronához előkészítendő fogat precízen lecsiszoljuk, majd egy speciális 3D szkenner segítségével beszkenneljük a teljes fogsort, és az így kapott 3D modellt digitálisan továbbítjuk a fogtechnikusnak. Ez a modell már tartalmazza a harapás beállításához szükséges precíz paramétereket is, ami nagy pontosságot tesz lehetővé a tervezés során, és kényelmessé teszi a fogpótlás illeszkedését és a rágást” – magyarázza a folyamatot Dr. Lutz Bernadett.

A következő lépésben egy fogtechnikus kolléga úgynevezett CAD-CAM rendszer segítségével megtervezi a fogpótlás, korona 3D modelljét a kapott digitális scan alapján, ami biztosítja, hogy a fogpótlás tökéletesen esztétikus és pontos legyen. Tartós pótlások, koronák esetében a tökéletes illeszkedés elengedhetetlen, hiszen az esztétikai szempontok mellett az is fontos, hogy a rágás kényelmes és kiegyensúlyozott legyen, illetve hogy a koronák teljesen résmentesen záródjanak, ezáltal megelőzve a későbbi fogszuvasodás kialakulását.

„Az expressz 3D nyomtatott fogpótlás igazi különlegessége, hogy a digitális terv alapján itt helyben a rendelőben nyomtatjuk ki a kész koronát egy 3D nyomtató segítségével, majd a technikus kollégánk karakterizálja és befejezi a fogpótlást, hogy olyan élethű legyen, mint az igazi fogak. Ezután az elkészített pótlás visszakerül a fogorvos kollégához, aki behelyezi a koronát, és a végleges beragasztás után 1 órával a páciens már rághat is az új fogaival.” – részletezi a folyamatot Ceglédi Csongor, a MindentMent rendelők igazgatója.

Tökéletes illeszkedés és pár óra alatt elkészül

A hagyományos technológiával szemben a 3D nyomtatott pótlás igaz előnye tehát, hogy az új fog, korona akár néhány óra alatt, egyetlen látogatás alkalmával elkészül. Így nincs szükség több időpont foglalására, és a mosolyunkat sem kell hetekig rejtegetni. A digitális szkennelés ráadásul olyan részletességet tesz lehetővé, ami a hagyományos pótlásokhoz képest még jobb illeszkedést és nagyobb komfortot biztosít.

„A 3D nyomtatási technológia rendkívüli precizitást biztosít, mert a digitális szkennelés és tervezés során a harapás beállításához szükséges minden apró részletet pontosan rögzítünk. Ezáltal a fogpótlás tökéletesen illeszkedik a meglévő fogakhoz, így természetes és kényelmes érzetet biztosít. Mivel ezek a pótlások hibrid nanotechnológiás anyagból készülnek, amely kerámia részecskéket tartalmaz nanoméretben, ezért rendkívül tartósak és esztétikusak is.” – magyarázza Dr. Lutz Bernadett.

A szakember azt is elmondta, hogy bár a 3D nyomtatásos megoldást elsősorban őrlőfogaknál alkalmazzák, ám sürgős esetben bármelyik fog pótlása megoldható ezen a módon. Ha a páciensnek van ideje és lehetősége, akkor a front régióban általában a nagyobb transzparenciával rendelkező cirkónium pótlásokat preferálják a szakemberek, de sürgős esetben, ideiglenes jelleggel akár a front régióban is készíthető 3D fogpótlás. Ez az innováció ráadásul egyszerre több fog egyidejű nyomtatását is lehetővé teszi, így akár több hiány is pótolható egyetlen látogatás alkalmával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában