2024.08.04. 17:25
Gyöngytyúkleves és malacsült vitte el a pálmát a 31. főzőnapon Nagyszakácsiban
Kövér István polgármester és Huszti Gábor a vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelent 16 önkormányzati főzőcsapat tagjait szombaton Nagyszakácsiban, ahol amatőr pogácsasütő, és a polgármesterek kedvenc ételeinek főzőversenyét tartották.
Horváth András atya áldása után a verseny három zsűritagja többször is megtekintette a főző és sütő csapatok ténykedését a pultok, előkészítő asztalok körül. A végső értékelésénél a szakszerűség mellett a küllemre is odafigyeltek az ítészek.
Délelőtt folyamán élő zene mellett készíthették el legjobb ételeiket a résztvevők. Az érdeklődők egészségügyi felmérésen is részt vehettek a marcali EFI munkatársainak jóvoltából. A baráti társaságok közül többen azon versengtek, melyikük eredménye lesz a legjobb a vérnyomás a vércukormérés után.
Sorban váltották egymást a színpadi programok. Nagy tapsot kapott Leblanc Győző és Szeredy Krisztina dalválogatása, majd szintén sokan örültek a Fáraó, a Kredenc és a Gesarol együttes dalainak. A gyerekek lovaglással és játékudvarban töltötték idejüket.
Rengetegen voltkak kíváncsiak a pogácsa-szaggatók ügyességére. Minden jelentkező kilónyi masszát kapott a rajt előtt. Minden versenyzőnek egy percen belül kellett kinyújtania és kiszaggatnia a pogácsát. A különleges versenyben végül Baly-Peti Eszter nyert 51 formás pogácsával, második lett Horváthné Kovács Ágnes 47-tel és harmadik Kontliné Szabó Tünde 43 pogácsával.
A sütött pogácsák közül első lett a Nagyszakácsi Önkormányzat csapata burgonyás pogácsája, a második helyen a kisgyalániak két-túrós pogácsája, míg harmadikon az Együtt Bakházáért Egyesület hagyományos tepertős pogácsája végzett.
A polgármesterek főztjénél a magyaros ételek mellett különleges ételekkel is találkoztak az ítészek. – Kóstolhattak töltött karfiolt, káposztás cigánylecsót, kapros sztrapacskás csülökpörköltet, porcsinos pogácsát is – mondta Koczka Judit a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Dél-Dunántúli régió elnöke.
Az idén a pálmát a szentgáloskériek gyöngytyúk levese, malacsültje, túrós-meggyes kelt rétese vitte el. Második lett a nagyszakácsiak csülökpörköltje kapros-túrós galuskával. Harmadikként a kisgyalániak végeztek a csülökpörkölttel. Valamennyi csapat emléklapot és valamilyen tárgyjutalmat kapott.