Fotókkal

2024.08.27. 14:00

Kötélpályán és a falon szokták a magasságot a táborozó kis tűzoltók

Életet mentettek, tüzet oltottak és gyakorolták a csapatmunkát azok a fiatalok, akik ellátogattak a Látrányi Önkéntes Életmentő és Tűzoltó Egyesület kétnapos táborában hétfőn és kedden. A 8 és 16 év közötti gyerekek ingyen vehettek részt az egyesület programjain.

Marosi Gábor

Fotó: Németh Levente

Rutinosan oltották a tüzet és végezték el az újraélesztési feladatot a táborozó fiatalok. A kétnapos eseményen olyan gyerekek vettek részt, akik tanév közben is járnak a tűzoltó egyesület ifjúsági alkalmaira, képzéseire. Kelemen Ferenc az egyesület titkára elmondta, egész évben fejlesztik a fiatalokat, sokat tanulnak, ezért megérdemlik a jutalomtábort. 

Kötélpályán és a falon szokták a magasságot a táborozó kis tűzoltók
 Kötélpályán és a falon szokták a magasságot a táborozó kis tűzoltók Fotó: Németh Levente

– Fontos, hogy minél több élményben legyen részük, de azért tanuljanak is – emelte ki. – Az első napon csapatépítő jelleggel gyakorolták az oltást. Ehhez egy tálcán csináltunk tüzet. Egészségügyi foglalkozáson is részt vettek és átnéztük újraélesztés, mert azt nem lehet elégszer megtanulni. Strandolás is szerepelt a hétfői programban, azonban beépítettünk egy vízből mentési feladatot. Az egyik kisebb testalkatú gyerek játszotta el, hogy gerincsérült, őt kellett kihoznia a társainak a Balatonból. Mentőmellényt és hordágyat is bevetettünk, valamint rögzítettük a nyakát és a gerincét – mondta Kelemen Ferenc.

A kétnapos táborban idén 12 látrányi, balatonboglári és balatonszemesi fiatal vett részt. Az látrányi önkéntes ifjúsági tagozatnak több tagjai is van, de néhány nem tudtak részt venni az eseményen. A keddig foglalkozást is nagyon élvezték a gyerekek. A balatonboglári kalandparkba látogattak el, ahol a falmászást gyakorolták és a kötélpályán is bemutatták tudásukat. Kelemen Ferenc érdeklődésünkre elmondta, fontos, hogy ezt is megismerjék a fiatalok annak ellenére is, hogy az egyesület alpin technikával nem tud dolgozni.
– Szokniuk kell a magasságot és azt, hogy miként tudnak segíteni egymásnak – hangsúlyozta. – Jó volt látni, hogy az idősebb gyerekek a kisebbeknek megmutatták, hogyan kell a kötelet használni és mit kell csinálni pontosan.  Már most látszik rajtuk, hogy csapatban gondolnak és nem egoista a társaság. Ez fontos, hiszen felnőttként, a mentési munkánál is szükség lesz a csapatszellemre – mondta az egyesület titkára.

A tábort nyolcadszor szervezte meg az egyesület, programjaikat több vállalkozás is támogatta. A kalandparkot ingyen használhattak és az egyik lellei strandra sem kellett belépőt fizetniük. Kelemen Ferenc arról is beszélt, az új tanévben is folytatódnak majd az ifjúsági képzések. Havonta egy alkalommal, szombatonként várják a kis önkénteseket, akikhez még lehet csatlakozni. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában