Kevesebb a baleset

2024.08.01. 11:24

Pillanatnyi kihagyás és már megvan a baj a munkahelyen

Nem volt kiugró számú munkahelyi baleset az idei év első félévében Somogyban. A legtöbb szerencsétlenség a feldolgozó- valamint az építőiparban történt.

Koszorus Rita

Fotó: Molnár Péter

A somogyi cégek ugyan mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a munkahelyi baleseteket és megóvják munkavállalóik testi épségét, de sajnos van, hogy elkerülhetetlen a baj. S olyan is, amikor a pillanatnyi figyelmetlenség a fő ok. 

– Nagy hangsúlyt fektetünk a dolgozóink testi épségének megóvására, ennek érdekében minden védőfelszerelést biztosítunk számukra – mondta Eichert Zsófia, a marcali Green-Tyre Zrt. HR referense. – Tehát munkavédelmi kesztyűt, szemüveget, a zajterhelés ellen fülvédőket, a porterhelés mérséklésére pedig maszkot. Eichert Zsófia hozzátette: a gumiabroncsok feldolgozásával foglalkozó cégnél nagy balesetek szerencsére nem történtek. – Persze olyan előfordul, hogy valaki munka közben rosszul lesz, kifordul a lába, vagy az acélsodrony megszúrja, de a felületi sérüléseken kívül szerencsére más nem jellemző a marcali üzemben – mondta el érdeklődésünkre a HR-referens. 

A legfrissebb adatok szerint csökkenő tendenciát mutat általánosságban a munkahelyi balesetek száma Somogyban. A vármegyében az év első hat hónapjában a Somogy Vármegyei Kormányhivatal szerkesztőségünk részére megküldött adatai szerint 340 baleset történt munkavégzés közben. Tavaly ugyanebben az időszakban viszont már 370 szerencsétlenség került a hatóság tudomására somogyi cégeknél. Júniusig öt súlyos munkabaleset történt, ezzel szemben tavaly két halálos és egy súlyos baleset történt, írták. 

Az idei statisztika szerint az esetek többségében a feldolgozó-, építőipar és áruszállítás területén történtek szerencsétlenségek. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal a szerkesztőségünkhöz eljuttatott írásos válaszában kiemelte: az első félévben veszélyes anyaggal végzett tevékenységek célvizsgálata zajlott, valamint a kereskedelmi és vendéglátó munkahelyek munkavédelmi vizsgálata zajlik jelenleg is. Hozzátették: a munkavédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi a munkavédelmi kötelezettségek teljesülését a munkáltatók és a munkavállalók vonatkozásában is, és szükség esetén intézkedik. 

Több mint 40 millió forintos bírság 

A munkavédelmi eljárások során harminckét esetben szabott ki bírságot a hatóság a Somogy Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint, s összesen 40,7 millió forintot szabott ki a szabályszegőkre. Ez több mint egy évvel korábban, akkor júniusig tizenkilenc esetben 4,8 millió forint bírsággal sújtották a szabályokat be nem tartó munkáltatókat. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában