Szent István nap

2024.08.26. 12:56

A bécsi székesegyházban álltak díszőrséget a somogyi huszárok

A Szent István Székesegyházba látogattak el a somogyi huszárok a hétvégén.

Góz Lilla

Négyen díszőrséget adtak a koronaőrökkel együtt az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Bécsben tartandó szentmisére. Szombaton kora reggel indultak a somogyi huszárok Kaposvárról Bécsbe. Díszőrséget kellett állniuk a koronaőrökkel együtt.

Somogyi huszárok Bécsben
Somogyi huszárok Bécsben
Fotó: Máj Péter

– A csodaszép, impozáns székesegyházban méltó keretet kellett adnunk a fél méter magas, csaknem száz kilós Boldog IV. Károly király hermájának, valamint Szent István ereklyénének, amely ugyancsak itt található – mesélte Máj Péter. Hozzátette: nagy örömükre eleget tudtak tenni az elvárásoknak.
– Derekasan leküzdöttük a nagy meleget a mentében és nagyon jól esett a frissítő az érsekségen, ahol minket is vendégül láttak – mondta el a somogyi huszár. Hozzátette: a Szent István napi ünnepi szentmisét az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége, a bécsi Kaláka Club, a bécsi Collegium Pazmanianum és a Magyarok Kenyere Program szervezte. A misét Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta. A fővédnök Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország bécsi nagykövete, valamint Jakab István, az Országgyűlés alelnöke volt. A zenei szolgálatot az ünnepi liturgián a Szegedi Dóm Szent Gellért Kórusa és Zenekara látta el. A mise végén került sor a Magyarok Kenyerének megáldására. A huszárok sokáig nem pihennek, szeptember végén a Kaposvári Állattenyésztési Napok megnyitóján, majd a megyei vadásznapon állnak díszőrséget.
– Tagjaink száma tizenöt főre nőtt, az összes ruha használatban van, szeretnénk a közeljövőben pályázat vagy esetleg szponzorok segítségével a viseletünket megújítani és bővíteni – emelte ki Máj Péter.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában