Szolgálat

2024.08.30. 06:55

Több mint félezer somogyi jelentkezett tartalékosnak

Somogyban töretlenül nagy érdeklődés övezi a honvédségi toborzókampányt, a tartalékos szolgálatra jelentkezők száma a héten már túllépte az ötszázat. Minden újonnan belépő önkéntes tartalékos 150 ezer forint szerződéskötési díjat kap, s az ősszel is folyamatosan várják a jelentkezőket.

Harsányi Miklós

Tartalékos katonák

Fotó: Lang Róbert

Szeretem, megvédem -  a Honvédelmi Minisztérium június közepén ezzel a jelszóval indította a programot. Melynek célja a területvédelmi ezredek tartalékos állományának feltöltése. 

- Somogyban hatalmas siker a kampány - közölte csütörtökön Győri Tamás százados, a kaposvári 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka. - Országosan is kiemelkedő az érdeklődés, hiszen vármegyénkben már több mint ötszázan jelentkeztek tartalékos szolgálatra. 

A jelentkezők közül kétszáznál is többen kötötték meg az önkéntes tartalékos szerződést, s közülük csaknem százan már elkezdték az alapkiképzést Barcson és Babócsán. Győri Tamás kiemelte: a somogyi toborzók a siker ellenére sem pihennek meg. A kampányban legközelebb szeptember 18-án Barcson- alkalmassági vizsgálattal egybekötött - kihelyezett toborzó napot tartanak. Az eseményre már több mint hetvenen regisztráltak. A felvetésre, hogy melyek a főbb követelmények, a százados közölte: a jelentkezés lehetősége minden felnőtt előtt nyitva áll. Alapfeltétel a betöltött 18. életév és a bejelentett magyarországi lakcímen kívül, hogy a jelentkezőnek legalább alapfokú iskolai végzettsége legyen.

- A szolgálat vállalásával nem csak különleges tudásra és életre szóló élményekre tehet szert a jelentkező, hanem anyagi megbecsülés is társul hozzá - tájékoztatott. - Minden újonnan belépő önkéntes tartalékos bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjra jogosult valamint évente  600 ezer forint rendelkezési állási díj jár a tartalékos állományú katonának, amit a honvédség havi  50 ezer forinttal fizet ki. S ezen felül minden szolgálattal töltött napért 24 ezer forint illetmény jár.

- A tartalékosokra vonatkozó főszabály, hogy az ajánlati csomagban foglalt összegért évente legalább hét nap szolgálatot kell teljesíteniük, s a szerződés első évében elvégzik a 25 napos alapkiképzést - közölte. - A jelentkezőket és az érdeklődőket folyamatosan várjuk a kaposvári toborzóirodán, csütörtökön is 11-en érkeztek.

 

Somogy katonamegye

 

 - A Magyar Honvédség  tartalékos rendszer kialakításával kapcsolatos új gondolkodását nagy örömmel és megelégedéssel figyelem  - hangsúlyozta Sütő Tamás kaposvári nyugállományú vezérőrnagy. - Somogy ezen a területen élen jár, s a katonák példamutatóan oldják meg a feladatot. Úgy gondolom, hogy a haderő  két fő eleme nélkülözhetetlen: a korszerű haditechnikai eszközök és a hazáért elkötelezett személyi állomány. 

Sütő Tamás szerint az is fontos, hogy a szolgálatra jelentkező idősebb tartalékosok példát mutatnak a fiataloknak. Kiemelte: Somogy katonamegye volt, s most is bebizonyosodott, hogy továbbra is sokan érdeklődnek a honvédség iránt.

- Büszke vagyok arra, hogy a kaposvári 7. hadkiegészítő és toborzó központ méltó utódja a Somogy megyei Hadkiegészítő Parancsokságnak  - mondta Sütő Tamás. - A parancsnok és tisztjei  magas szintű szakmai tudással látják el  feladatukat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában