Adj esélyt a tisztaságnak a takarítás világnapjának alkalmából

A hulladékmentes, tiszta levegőjű és természetes környezet nemcsak a betegségek és fertőzések csökkentéséhez járul hozzá, de segít fenntartani a fizikai és mentális jólétünket is. Az idén szeptember 21-ére eső takarítás világnap üzenete, hogy együtt képesek vagyunk fenntarthatóbb világot teremteni, ha elköteleződünk a változás mellett.

Fotó: Fotóillusztráció: Lang Róbert

 A hulladékok és a szennyezett levegő káros anyagokat juttat az élővilágba és az emberek szervezetébe, ami egészségügyi problémákhoz, például légzőszervi és fertőző betegségekhez vezethet. A hulladékok és a szennyezés károsítja a talajt, a vizet és a levegőt, valamint a növényeket, állatokat és az ökoszisztémákat. A szennyezés és a hulladéklerakás hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, amelyek felgyorsítják a globális felmelegedést.  

Ezzel szemben a tiszta környezet nemcsak a fenti problémákra kínál megoldást, hanem a közérzetünket is kedvezően befolyásolja. Kutatások szerint a tiszta és rendezett otthoni, munkahelyi és városi élettér nemcsak csökkenti a stresszt és a depressziót, hanem növeli a produktivitást, a kreativitást, és jelentősen javítja a mentális egészséget, miközben csökkenti a depresszió és a szorongás előfordulását. Egy 2011-es kutatás szerint a tiszta irodai körülmények 20%-kal javították az alkalmazottak munkateljesítményét és összpontosítását.  

A takarítás világnapjának története 1989-ben keződött, amikor Kim McKay környezetvédő Sydney kikötőjének tisztítására szervezett akciót, amely során 40 000 önkéntes 5000 tonnánál is több hulladékot gyűjtött a kikötőből és a környező tengerpartról. A  mára globális mozgalommá vált takarítási világnap a tenger- vagy óceánparttal rendelkező országokban nemzetközi tengerpart takarítás napként ismert (International Coastal Cleanup®). Ez a nap világszerte arra ösztönzi az embereket, hogy egymással összefogva egy tisztább, élhetőbb világot hozzanak létre. 

Mit tehetünk személyesen a tisztább és egészségesebb világért? 

Ha elhatározzuk magunkat a környezettudatosabb szemlélet mellett, kis változtatásokkal óriási eredményeket érhetünk el. 

Tisztítsuk meg a környezetünket: Vegyünk részt helyi hulladékgyűjtési akciókban vagy tartsunk saját takarítási eseményt. Egy kellemes sétával egybekötött szemétszedés a környező utcákban, parkokban, erdőkben vagy vízparton nemcsak azonnali látványos eredményt hoz, de több hét múlva is büszkeséggel tölt el. 

Csökkentsük a műanyag használatát: Járjunk saját szatyorral vásárolni, válasszunk újrahasznosítható tárolóedényeket és minimalizáljuk az egyszer használatos műanyag termékek fogyasztását. Hamarosan töredékére fog csökkenni a szelektív szemetesünk tartalma. 

Váltsunk fenntartható alternatívákra: Ahol megoldható, helyettesítsük a műanyagot természetes anyagokkal, mint például a bambusz, az üveg vagy a rozsdamentes acél. Ezek az anyagok nemcsak környezetbarátok, de hosszú távon is használhatók.  

Támogassunk környezettudatos márkákat: Válasszunk olyan vállalatokat, amelyek fenntartható csomagolást kínálnak, és aktívan küzdenek a szennyezés ellen, és újrahasznosítják a műanyagot.  

A Waterdrop elkötelezett amellett, hogy olyan termékeket kínáljon, amelyek egyszerre támogatják az egészséges életmódot és a környezet védelmét. A vállalat által kínált újrahasznosítható üveg- és rozsdamentes acél palackok, valamint fenntartható kiegészítők segítenek abban, hogy a mindennapok során is tegyünk a bolygónk és egészségünk érdekében. Emellett a Plastic Bank szervezettel való együttműködése révén a vállalat több mint 10 millió műanyag palack összegyűjtéséhez és újrahasznosításához járult hozzá. 

A takarítás világnapja alkalmából a Waterdrop 20% kedvezményt nyújt a webáruházában kapható minden funkcionális, üveg- és acélkulacsra. A Waterdrop a Plastic Bankkal együttműködve minden megvásárolt kulacs után 2 tengerbe dobott műanyag palack begyűjtését finanszírozza. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában