Emlékfórum

6 órája

Bodosi Mihály nevét viseli már a központi műtő

Bodosi Mihályra, a Kaposi Mór Oktató Kórház újító főorvosára, igazgatójára emlékeztek az intézményben pályatársai, egykori tanítványai, tisztelői. Az eseményen emléktáblát avattak Bodosi Mihály tiszteletére és elnevezték róla a központi műtőt.

Koszorus Rita

Hosszú és tartalmas életet élt Kaposváron Bodosi Mihály, akire nem csak orvosként elért érdemei miatt emlékeztek tudományos fórummal, hiszen sportolóként is maradandót alkotott. 
Az emlékére rendezett tanácskozáson elhangzott: nyolcéves korában került a somogyi megyeszékhelyre, ahol 1928-ban érettségizett, már középiskolában megmutatkozott sporttehetsége. Atlétaként magasugrásban ért el kiemelkedő eredményeket, egészen az 1936-os berlini olimpiáig jutott. – Ugyan ott érmet nem szerzett, de tanúja lehetett a szintén kaposvári Csik Ferenc sikerének, emlékeztetett Bodosi Mihály sporteredményeire Inczeffy István, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója beszédében. – Főorvosként az volt a célja, hogy a kaposvári kórházban egy korszerű intenzívosztállyal és rehabilitációval kiegészített traumatológiai osztályt hozzon létre. Ezzel kétségtelenül megelőzte korát, tette hozzá a főigazgató. 

Bodosi
Bodosi Mihály sporteredményeire emlékezett Inczeffy István főigazgató. Fotók: Lang Róbert

Bodosi Mihály hosszú katonai szolgálat és angol hadifogság után csak 1951-ben került haza Kaposvárra, 1978-ban ment nyugdíjba a Kaposi Mór Oktató Kórházból, de ezután sem szakadt el teljesen hivatásától. – Fiatal éveiben kiváló sportoló, érett korában hivatásának élő orvos, kórházfejlesztő, nyugdíjasként pedig kórháztörténeti kutató volt. Élete minden szakaszában kiemelkedőt alkotott, amely nélkül a kórházunk ma szegényebb, gyökértelenebb lenne, tette hozzá Inczeffy István a tudományos konferencián.

– Bodosi Mihály megkérdőjelezhetetlenül egy példa volt, aki dacára annak hogy nem kaposvári volt, otthonaként szerette a várost és elkötelezett volt a lakói iránt. Itt élt, dolgozott és hozta létre életművét. Mi, mai kaposváriak gyakran idézzük meg jeles elődeink emlékét, mert köszönettel tartozunk nekik, azért is hogy méltó példaképeket állíthassunk valamennyiünk elé, mondta köszöntőjében Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Hozzátette: Bodosi Mihály – akinek nevét viseli a város sportközpontja – bizonyította életével, hogy a nagyvilág zajaitól távol is lehet úgy élni és alkotni, hogy az emberben ne keletkezzen hiányérzet, ha visszatekint a múltjára. 

Emlékezni kötelesség: Bodosi Mihály munkásságát is bemutatták

 A szakmai programon Repa Imre professzor mutatta be a résztvevőknek Bodosi Mihály munkásságát, de több, a traumatológiához, valamint a rehabilitációhoz kapcsolódó szakmai előadást is hallhattak az érdeklődők. A rendezvény zárásaként ifjabb Bodosi Mihály szólt a résztvevőkhöz, majd felavatták az édesapja emlékére állított emléktáblát a traumatológiai osztályon, valamint a fizioterápiás részlegen. 
A Kaposi Mór Oktató Kórház Rumi György konferenciatermében tartott rendezvényen részt vett Mátrai Márta háznagy, valamint Rácz Jenő egészségügyi miniszter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában