Színház az egész világ

2024.09.03. 13:07

Csokonai nyomán: újraindítják a diákszínjátszást Csurgón

Hosszú szünet után ezen a héten újraindítják a csurgói diákszínjátszást, melynek hagyománya egészen Csokonai Vitéz Mihály költő–tanár munkásságáig nyúlik vissza, aki a településen tanított, írt és színpadra állított mai napig hatalmas jelentőségű darabokat, ezekkel az előadásokkal megteremtette a hazai diákszínjátszás alapjait.

Kovács Gábor László

Lassan hatvan éve, 1968-ban először szervezték meg a városban az Országos Csokonai Diákszínjátszó napokat, ami 2002-ig elképesztő sikerrel működött a városban, de egy központi döntés értelmében 2004-től már nem a város adott otthont a rendezvénynek. Holott a két évenként megrendezett Csokonai Diákszínjátszó Napok az ország minden pontjáról érkezők számára biztosított jelentős pódiumot, új kezdeményezésekre hívta fel a figyelmet, tapasztalatcserékre hívta a csoportokat és közösségeket, lehetőséget nyújtott szakmai tanácskozásokra.

Márton-Szűcs Brigitta 20 évvel ezelőtt kezdett dolgozni a Csurgói Közösségi Házban, kezdetben látogatóként és nézőként is részt vett a programon.  

Nagyon tetszett, és mivel a főiskolán a művelődésszervező diplomámat egy drámapedagógiai specializációval kiegészítve szereztem meg, ebből adódóan is érdekelt a diákszínjátszás.

– mondta a közösségi ház vezetője.   

Munkám kezdetétől sokat hallottam és olvastam a programról, így mikor elkezdtem az intézményben dolgozni, célként tűztem ki, hogy a diákszínjátszás újra jelentős szerepet foglaljon el a város a életében. 

Ákli Krisztián drámatanár személyében egy olyan partnerre talált, aki Csurgóról elszármazva, de mindig hazahúzó szívvel, a szívén viselve a színjátszás ügyét. 17 évvel ezelőtt útjára indította a ma már óriási sikernek és érdeklődésnek örvendő Csokonai Diákszínjátszó Tábort, ami az évek alatt annyira kinőtte magát, hogy a középiskolás korosztály mellett egyetemi csoportok is ellátogatnak hozzájuk. Az idén több, mint 100 résztvevővel zajlott a két turnusban szervezett esemény. A táborban együtt gondolkodtak, játszottak, és így kialakulhat egy egymást megismerő, támogató és értő közösség. Azt látták, hogy már elérkeztek odáig, hogy továbblépjenek: úgy döntöttek, hogy Csurgón elindítják a Csokonai Diákszínjátszó Kört. Az első találkozás szeptember 6-án lesz 16 órakor a Közösségi Házban. 

– A színjátszó csoportnak jómagam leszek a vezetője, és szakmai segítséget Ákli Krisztiántól is kapok, aki az első alkalommal a vendégünk lesz, és iránymutatást ad – mondta Márton-Szűcs Brigitta. – Célunk egy újabb közösséget teremteni, és a színjátszás mellett a személyiségfejlesztésre és színházi nevelésre helyezni a hangsúlyt. A szakkörön drámajátékokat, személyiségfejlesztő tréningeket tartunk. Másik célunk a fiatalok hétköznapjaiban felmerülő kérdések és problémák színházi formában való megelevenítése, illetve feldolgozása. 

Az év végére már előadást mutatnának be

Az tervezik, hogy az év végére előadást készítenek és mutatnak be valamely városi programon, jeles napon. Nagy feladat áll előttük, és az álmuk válna valóra, ha az országos szintig is eljuthatnánk. Márton-Szűcs Brigitta azt gondolja, hogy a régi diákszínjátszó napok sikere az akkori helyi szakembereknek is köszönhető volt, mert a fennmaradt írásos anyagok arról tanúskodnak, hogy színvonalasabbnál színvonalasabb kísérőprogramokkal tűzdelték a rendezvényt. Az újraindított programokkal a régihez hasonlóan minél több nézőt igyekeznek elérni, és a látogatóknak széleskörűen megmutatni Csurgó értékeit. Jó példák és jó gyakorlatok állnak előttük, és ezek ösztönzőek és inspirálóak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában