Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság versenyzője nyerte el az Ifjú Kócsagőr Program fődíját

Többnapos elméleti és gyakorlati kihívássorozatot követően, szeptember 20-án ünnepélyes zárórendezvénnyel befejeződött a 2024. évi Ifjú Kócsagőr Program.

Az idei versenynek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park adott otthon. A tizenegyedik éve meghirdetett vetélkedőn az ország legjobb ifjú kócsagőrei, a hazai nemzeti parki igazgatóságok területi győztesei mérték össze rátermettségüket, szakmai ismereteiket. A rendezvény fődíját és a kapcsolódó jutalmakat Szabados Anna nyerte el, akit Szilágyi Attila, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

A természetvédelmi őrök széleskörű, gyakorlati feladatain, tevékenységein alapuló versenyen a szakmai tudás mellett logikai, helyzetfelismerő képességeikről, valamint leleményességükről is tanúbizonyságot kellett tenni a résztvevőknek.

A nyitónapon minden versenyző előadást tartott a felkészítő természetvédelmi őr mentorával töltött kéthetes szakmai gyakorlatának tapasztalatairól, majd – egy kifejezetten számukra készített – könnyített természetvédelmi őri vizsgát tettek.

A következő napon különféle izgalmas és érdekes terepi feladatok várták a jelölteket, összesen tíz helyszínen. Szó esett a nádi élővilágról, a különböző inváziós fajokról, de volt fajfelismerés, ökoturisztikai feladat, és a védett területeken folyó vad- és erdőgazdálkodással kapcsolatos természetvédelmi ismeretekről is számot kellett adni a versenyzőknek.

A hatósági feladatokat fokozottan védett területen engedély nélkül kenusok, sziklamászók helyszíni ellenőrzése jelentette, de elsősegélynyújtási feladat is volt, hiszen egy természetvédelmi őr ilyen helyzetbe is kerülhet.

Az Ifjú Kócsagőr Program idei győztese végül szoros versenyben Szabados Anna lett, akit Szilágyi Attila,  a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel. Ők vihették haza a Tutajos és a Matula díjat, valamint egy ötnapos tanulmányúton vehetnek részt az Egyesült Királyságban található Lake District Nemzeti Parkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában