Allergia

2024.09.07. 11:25

Hőségben is kínoznak a parlagfűpollenek

Bár az idei aszályos nyár nem kedvezett a parlagfű fejlődésének, az elmúlt napokban elkezdődött az allergén növény pollenszórása. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal munkatársai felderítik és ellenőrzik a gyomnövénnyel fertőzött területeket, és szükség esetén intézkednek annak kiirtásáról.

Sonline.hu

Helikopteres parlagfű felderítési akciót szerveztek csütörtökön Somogyban: a délelőtti órákban 12 fertőzött helyszínt találtak. Novák Csaba, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának igazgatója közölte: a légi akció során főként a nehezebben megközelíthető térségeket vizsgálják. Ezúttal 121 ezer hektárt térképeznek fel Somogyban

Fotó: Lang Róbert

Novák Csaba, Agrárügyi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztályának vezetője elmondta: a lakosság, a gazdálkodók már évek óta jól tudják, hogy aki nem kaszálja vagy egyéb módon nem mentesíti a területét, és bebizonyosodik, hogy az virágbimbós vagy virágzó parlagfűvel fertőzött, az illető büntetésre, akár kényszerkaszálásra is számíthat. 
Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy mikortól kell számítani a növény megjelenésére és elvégezni a mentesítést. A gyomnövény az idei évben nagyon korán, akár április közepén is csírázni, kelni tudott, a parlag és a vetésre előkészített területeken. A júniusi csapadékosabb időjárás még kedvezett a gyors kelésének, fejlődésének. 

Mindent bevetnek a parlagfű ellen

A meleg és a csapadék mennyisége alapján akár már június végén kipattanhattak a virágport rejtő bimbók, és a pollenszórás egészen októberig eltarthat. Nagyon fontos, hogy még a virágpor levegőbe kerülése előtt kihúzzuk, lezúzzuk vagy lekaszáljuk a növényt, mert a pollenek nem csupán erősen allergének, ha a növény magot érlel, a földre hullva több évtizedig is megtartja csírázóképességét. Az osztályvezető kiemelte, magból pedig nincsen hiány. 
A Parlagfű Információs Rendszeren keresztül Somogyban idén 49 bejelentés érkezett, melyek jellemzően belterületi földrészleteket érintenek, ezeknek a kivizsgálását, a közérdekű védekezés elrendelését az illetékes jegyzők végzik. Mivel a külterületeken és zártkertekben a Somogy Vármegyei Kormányhivatal feladatkörébe tartozik a parlagfű-ellenőrzés, ezért a lakossági bejelentések mellett hivatalból is végzik a felderítést a földhivatalok munkatársai. 

A szokottnál kedvezőbb a helyzet 

Június óta 12 esetben mértek be parlagfűvel fertőzött területet és 13 helyrajzi számra rendeltek el közérdekű védekezést. Ez jóval kevesebb, mint tavaly ilyenkor, mivel az idei száraz, forró júliusi-augusztusi időjárás nem kedvezett a gyomnövény intenzív fejlődésének, a kezelt tarló területeken eddig szinte meg se tudott jelenni. Azonban, ha csapadékosra fordulna a szeptember, jóval nagyobb tömegben tudna kelni és rövid időn belül pollent szórni a parlagfű. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában