Állattenyésztési napok

3 órája

Európán kívüli campust hoz létre a MATE, elkezdődött a KÁN

A KÁN Egyetemi napok – melyen az állattenyésztés mellett kiemelkedő szerephez jut az agrár-felsőoktatás és az agrárszakma népszerűsítése – megmutatja, hogy az állattartásnak a jövőben is meghatározó szerepe lesz a magyar mezőgazdaságban. Erről Farkas Sándor az agrárminisztérium miniszterhelyettese beszélt az agrárrendezvény pénteki megnyitóján.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Farkas Sándor elmondta, nem árt tudni, hogy a tavalyi évben indult uniós támogatási ciklus egyre több zöld célú termeléskorlátozást és adminisztratív terhet ró a termelőkre és a közigazgatásra. Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, új divat és ideológia van a világban, mellyel az élelmiszer-ágazatot próbálják könnyíteni. Szövetszaporítási eljárással létrehozott masszából készítenek táplálékot. – A magyar állattenyésztés büszke lehet az eredményeire, hiszen természetes körülmények között, egészséges alapanyagok felhasználásával állítanak elő élelmiszereket – hangsúlyozta. A megnyitó közben kaptuk a hírt, hogy eltűnt egy tenyészbika a KÁN-ról. 

KÁN 2024
Elkezdődött a KÁN Fotó: Lang Róbert

Gyuricza Csaba a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora a megnyitón kiemelte, a háromnapos rendezvényen bemutatkozik a tudomány és a legkorszerűbb ismeretek, hiszen csúcstechnológiai ágazattá vált a mezőgazdaság. Megjelent a digitalizáció, a robotika és az öntechnológia is.

– Egy olyan korszerű egyetemet építünk, mely az elmúlt években feliratkozott a világ felsőoktatási térképére – hangsúlyozta Gyuricza Csaba. – Jelen vagyunk Magyarországon, a Kárpát-medencében és a jövő héttől már Európán kívül is, mert átadjuk az első Európán kívüli campusunkat – tette hozzá a rektor.

Információink szerint az új campust Azerbajdzsánban hozzák létre.

Gyuricza Csaba kiemelte, a jövőben muszáj ötvözni a hagyományos módszereket a csúcstechnológiával, meg kell küzdeni a klímaváltozás kihívásaival, valamint a termelést összhangba hozni a fenntarthatósággal. – El kell fogadni azt és alkalmazkodni ahhoz, hogy a mezőgazdaság munkaalapú tevékenységből tudásalapú tevékenységgé vált.

Fotó: Lang Róbert

Papp Zsolt György a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a megnyitón elmondta, nincsen könnyű helyzetben az agrárium, ismétlődő nehézségek, az aszály és a szomszédos országban lévő háború negatív hatásinak sokaságával kell megküzdeni nap mint nap. – A sok nehézség mellett rengeteg olyan támogatás áll a magyar agrárium, az állattenyésztés rendelkezésére, amely biztosítja a megújulást és biztos kiutat jelent az agrárium számára – emelte ki.

A résztvevőket Szita Károly Kaposvár polgármestere és Zászlós Tibor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke is köszöntötte a MATE rendezvényhelyszínén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában