Életindító

2024.09.12. 13:57

Nem egész kétmillió forintra számíthatnak az állami gondoskodásban élő fiatalok

Nem egész kétmillió forintra számíthatnak azok az állami gondoskodásban élő fiatalok, akik kikerülnek a rendszerből. Azt mondják, nem egyszerű önálló életet kezdeniük, de a támogatással és némi egyéb segítséggel el tudnak indulni saját útjukon. A Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye Intézmény nevelőinek tapasztalatai szerint is helytállnak az életben a fiatalok.

Marosi Gábor

A siófoki származású Vincellér Eszter 11 éves volt, amikor kiemelték a családjából, és több testvérével együtt bekerült a gyermekvédelmi szakellátás rendszerébe. Tizenkilenc éves koráig lakott a szennai lakásotthonban. Egy évvel korábban szeretett volna önálló életet kezdeni, azonban kishúga is ott élt, ezért nem akarta idő előtt elhagyni őt. 

– Szakmát és érettségit szereztem, majd beadtam a kérelmet, hogy hozzájussak az életkezdési támogatáshoz – mondta a 21 éves Vincellér Eszter. – Ezáltal „kaptam” valamivel több mint 1 millió 900 ezer forintot, melyből a lakbért fizetem. Ezt a pénzt nem nekem adták oda, hanem az állam minden hónapban elutalja a havi díjat a lakás tulajdonosának. Hatalmas segítség ez számomra, mert gyakorlatilag csak a rezsit kell fizetnem. Féltem attól, hogy milyen lesz az önálló élet, de nagyon vártam már. Egyedül biztos nehéz lett volna, de a párom miatt jól viseltem a kiköltözést a lakásotthonból – tette hozzá Vincellér Eszter

A Drága örökösök című sorozat egyik szereplője, Kovács Mátyás is állami gondoskodásban nőtt fel. A Somogyvámosról származó fiatal négyéves koráig a marcali gyermekotthonban élt, majd 2000-ben az öccsével együtt nevelőszülőkhöz került. Tizenkilenc éves volt, amikor önálló életet kezdett. – Hetesen vásároltam egy nem éppen kacsalábon forgó palotát, azonban a víz, a gáz és a villany be volt vezetve – emlékezett vissza a színész. – Az ingatlant 2 millió 200 ezer forintért vettem meg. Ebből 1 millió 700 ezer forint volt az életkezdési támogatás, a többi részt a nevelőszüleim adták hozzá. Ezután még évekig utógondozásban voltam, egészen addig, míg idén nyáron befejeztem az egyetemet. Nem volt egyszerű önálló életet kezdeni, de a támogatásokból és alkalmi munkákból fent tudtam tartani magamat – mondta Kovács Mátyás

Albérletre is költhetik a támogatást 


Récseiné Szőcs Anikó, a Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye Intézmény utógondozója és nevelője elmondta, az állami támogatás feltétele, hogy legalább három évet a rendszerben legyen, aki igényli a segítséget. Azonban, ha a gondozott gyermek mindkét szülője meghal, illetve a bíróság megvonja a szülői felügyeleti jogot, akkor kevesebb rendszerben töltött idővel is hozzá lehet jutni az összeghez. A legkisebb támogatás 1 millió 339 ezer 500, a legmagasabb 1 millió 909 ezer 500 forint. Récseiné Szőcs Anikó kiemelte, az otthonteremtési támogatást 30 éves korukig albérletre és ingatlanvásárlásra vehetik igénybe a gondoskodásban élők. – Még akkor sem engedjük el a fiatalok kezét, miután kikerülnek a rendszerből – mondta az intézmény utógondozója. – Segítünk nekik kiválasztani az ingatlant, ott vagyunk a szerződéskötésnél, szakembert szerzünk a felújításhoz és igyekszünk tanácsot adni, hogyan osszák be a pénzt. A részükről felmerülő igények és szükségletük erejéig támogatjuk a fiatalokat legfeljebb 30 éves korukig. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában