Kórházban hagyott csecsemők

2 órája

Háromszáz újszülött vár még a családjára

Soha ennyi csecsemőt nem hagytak még szüleik a magyar kórházakban. Mintegy 300 elhagyott újszülöttről kénytelenek gondoskodni országosan az egészségügyi intézményekben. A kaposvári kórházban is van elhelyezésre váró csecsemő, hogy pontosan hány, azt nem sikerült kiderítenünk. Azt viszont megtudtuk, hogy nem mindig a szülő hagyja a kórházban gyermekét, sokszor a gyermekvédelem nem engedi haza.

Kovács Gábor László

Fotó: Flajsz Péter/Illusztráció!

A közösségi média bejegyzései szerint lassan már gondot okoz, hogy az ország kórházaiban sok csecsemőt kell ellátni. Az egri Markhot Ferenc kórházban egyidejűleg összesen 12 kisbabát kell gondozni. 
A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gyerekek általában „három hét és tizenkét hónap” közötti időt töltenek az egészségügyi intézményben hasonló módon. 
Tavaly még 50–100 csecsemő várakozott több hónapig kórházi körülmények között, ez a szám duzzadt fel az idén 300-ra hazánkban. A gyermekvédelmi szakemberek szerint ez nem éppen ideális állapot, mert a csecsemőknek az idegrendszeri érési folyamatok egészséges fejlődése érdekében szükségük van az érintésre, a korai kötődésre. Tartani lehet attól, hogy az érzelmi, értelmi fejlődésükre hatással lesz az érintés, ölelés hiánya, bármilyen felelősségteljesen és önzetlenül igyekeznek is segíteni a kórházi és gyermekvédelmi dolgozók

Megkerestük a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházat, és rákérdeztünk, küzdenek-e ezzel a problémával. A válaszuk szerint jelenleg is van elhelyezésre várakozó csecsemő a kaposvári kórházban, és leszögezték, hogy az intézményük a csecsemők orvosszakmai ellátását teljeskörűen biztosítja. A kórházban hagyott gyermekek felügyeletét a regionális kormányhivatalok gyermekvédelmi főosztályai látják el. Azoknak az anyáknak, akik lemondanának újszülöttjeikről, régóta lehetőségük van ezt névtelenül megtenni. 

A Kaposi Mór Oktató Kórház Északi Tömb földszinti összekötő folyosón található ugyanis már évek óta az erre a célra felállított inkubátor, ahová elhelyezhetik az anyák a gyermeket, és csengővel is jelezhetik, hogy mi történt. Ugyanakkor az inkubátor meglehetősen kihasználatlannak tűnik, mert a kórház legfrissebb tájékoztatása szerint utoljára több mint tíz évvel ezelőtt vették igénybe. 

A legtöbben hazavinnék, de nem lehet

Nem a gyermeküket maguktól eldobó anyák magas száma jelenti a probléma gyökerét. Nem abból származik a legtöbb eset, hogy egy nő megszüli, és a kórházban hagyja a gyermekét. Jóval gyakrabban a gyermekvédelmi döntés nem engedi otthoni körülmények között elhelyezni a csecsemőt. 

– Nem olyan egyszerű a kérdés, nem fekete-fehér az ügy – felelte kérdésünkre egy Somogyban is működő gyermekvédelmi szolgálat munkatársa. – Az anyák közül sokan hazavinnék a gyerekeket, de ehhez nem megfelelőek a körülmények, és a gyámhatóság azért nem engedi meg. Valóban javíthatna a helyzeten, ha többen jelentkeznének nevelőszülőnek, ami határozottan anyagi előnyökkel is jár. Azonban a csecsemőgondozásra jelentkezők számát csökkenti, hogy 55 év feletti nevelőszülő nem végezheti az újszülött gondozását a szabályok szerint. Így elesnek a lehetőségtől az 55 év feletti, tapasztalt jelentkezők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában