Videó!

2024.09.03. 11:25

Völgyhíd: elkezdődtek a munkák, számítson a torlódásra a 7-esen!

Hétfőn lezárták, s két hétig nem használhatják az autósok az M7-es autópálya ikonikus hídját, a Kőröshegyi völgyhidat. Ennek jelei már hétfőn reggel mutatkoztak. Olvasónk beszámolója alapján Szántódpusztától Zamárdiig beállt a 7-es főút, de a későbbiekben is komoly torlódásra kell számítani a forgalmasabb időszakokban.

Hajdú Marianna

A híd 38 saruja közül három jelentősen elhasználódott, amit az évenkénti hídvizsgálatok és a féléves hídszemlék során állapítottak meg. A saruk a híd szerkezeti elemei közé tartoznak, amelyek a híd mozgásának szabályozásáért felelősek, ezzel biztosítva a hosszú távú stabilitást és biztonságot. A Kőröshegyi völgyhídon a sarucsere rendkívül precíz műveletet igényel, hiszen a híd szerkezetét néhány centiméterrel meg kell emelni, hogy a 10 tonnás sarukat kicserélhessék.

Távolról is jól látható, hogy teljesen üres a völgyhíd.
Fotó: Németh Levente

Az 1872 méter hosszú, 2007-ben átadott híd történetében először végeznek ilyen jelentős karbantartási munkát, melynek során a dilatációs elemek korrózió elleni védelmét is ellátják. Ezért a híd teljes lezárása elengedhetetlen, ami jelentős forgalmi változásokkal jár. A munkálatokat a nyári turistaszezon végére időzítették a szakemberek, hogy így a lehető legkevésbé zavarják az arra közlekedőket. 
A forgalmi korlátozások idejére terelőutakat jelöltek ki: a Budapest felől érkezőknek Zamárdi felső-Siófok nyugat csomópontban kell letérni az autópályáról, míg az országhatár felől érkezőknek pedig a balatonszárszói csomópontban.

A próbaemelésekkel gyorsan végeztek

Ez év áprilisában volt már forgalomkorlátozás a völgyhídon két próbaemelés miatt, akkor a tervezettnél sokkal gyorsabban, pár óra alatt végeztek a megemelésével.
A völgyhíd Magyarország leghosszabb hídja és Közép-Európa legnagyobb viaduktja. 1872 méter hosszú, legmagasabb pontja a terepszinttől 88 méter, szélessége 23,80 méter. Tizenhat pillére közül a legmagasabb 79,70 méter, s a legalacsonyabb is 17,70 méter, míg a pillérek közti legnagyobb távolság 120 méter. A híd megépítése egyedülálló mérnöki teljesítményt igényelt, a híd és a pálya szerkezetét mindkét végéről indítva, egyszerre építették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában