Csak, meg azé'

3 órája

Hiába javasolták, a siófoki polgármester nem kér a roma önkormányzat jelöltjéből

A roma kisebbségi önkormányzat nem kap bizottsági helyet, hogy részt vehessenek az új siófoki képviselő-testület munkájában. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere kerek perec elutasította Nádas Norbert képviselő javaslatát, hogy a helyi Roma Kisebbségi Önkormányzat delegálhasson egy tagot a Humán és Sport Bizottságba.

Sonline.hu

A siófoki képviselő-testület múlt heti alakuló ülésén Nádas Norbert,  (Fidesz-KDNP-Jössz-e) önkormányzati képviselő tett javaslatot arra, hogy a helyi Roma Kisebbségi Önkormányzat delegálhasson egy külső tagot a Humán és Sport Bizottságba. 

Siófok polgármesteri közösségi oldal
Siófok polgármesteri közösségi oldal

Lengyel Róbert polgármester az ülésen azonnal, indoklás nélkül elutasította ezt a lehetőséget, még megbeszélésre sem került sor. A siófoki polgármester később a közösségi oldalán részletesen kifejtette döntését. Németh Zsoltot, a Roma Kisebbségi Önkormányzat vezetőjét, úgy jellemezte, hogy nem kíván vele együtt dolgozni. 

Megkérdeztük Lengyel Róbertet, miért éppen Németh Zsoltot nevezte meg a nyilvános posztjában, és mi alapján döntött úgy, hogy egy másik embert alkalmasabbnak talál erre a posztra. 
A következő választ kaptuk:

– Bár a képviselő-testületi ülésen a konkrét név nem hangzott el, de az előzetes, személyes egyeztetésünk során Witzmann Mihály képviselő (Somogy vármegyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője - a szerk.) jelezte, hogy a Fidesz a siófoki roma önkormányzatból, első körben, szívesen látná Németh Zsoltot a siófoki képviselő-testület humán bizottsági kültagjaként. A bizottságok rendes és kültagjaira vonatkozó javaslattétel a polgármester kompetenciája, a javaslatát indokolni nem köteles.

A siófoki cigányság képviseletére e ciklusban mindenképp gondoltam, amivel egyébként a BSE frakciója is azonosult. Ezért is kértem fel egy roma, az önök megfogalmazása szerint „civilt”, Nyári Péter személyében. Németh Zsolt az előző öt év során egyetlen képviselő-testületi ülésen sem vett részt, mint kisebbségi szószóló, ott nem képviselte a siófoki cigányságot. Így hát gondoskodtunk olyanról, aki reményeink szerint fogja –  írta meg válaszában a polgármester.

 

Németh Zsolt és Nádas Norbert nyilatkozata

Németh Zsolt, a Roma Kisebbségi Önkormányzat vezetője szerint a célja az volt, hogy a kisebbségi önkormányzat aktívan részt vegyen a város ügyeiben. 
Szeretném, ha a polgármester együttműködne a Roma Kisebbségi Önkormányzattal, és minden tagunk lehetőséget kapna arra, hogy együtt dolgozzon az önkormányzattal. Fontosnak tartom, hogy a közösségünk által megválasztott képviselők részt vegyenek a város döntéshozatalában – mondta Németh Zsolt.

Az önkormányzati képviselő is hangsúlyozta, hogy a kisebbségi önkormányzat számára fontos lenne, hogy részt vegyenek a város döntéshozatalában. 

– Szerettem volna elérni, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat valamilyen szinten képviselhesse magát a testületben, akár egy külső tagként, például a humán bizottságban. Jelen helyzetben, hogy most a polgármester elutasította az együttműködést, az elérhetőségek így konvergálnak a nulla felé – tette hozzá Nádas Norbert

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában