Elit

2024.04.30. 11:53

Családtörténet az elitből a feledésbe

Az elit társadalmi felelősségvállalásáról tartott előadást Simonné Pallós Piroska nyugalmazott egyetemi docens a MNL Somogy Vármegyei Levéltárában, a kaposvári levéltári esték rendezvénysorozat keretében.

Kovács Gábor László

Egy különleges család történetén át mutatott be somogyi sorsokat a XVIII. század közepétől a XX. század derekáig. Az akkor Somogynak számító szigetvári járásban élt és gazdálkodott a Biedermann család, amely letette a névjegyét a vidék felemelésében, azonban a nevük mára szinte teljesen kikopott a köztudatból. Sorsuk tipikus, ámde egyedi is. Ausztriából kerültek Magyarországra, és a család hazai története száz évben mérhető. A családtagok hiába büszkélkedhettek mindannyian sikeres életpályával, 1945 után osztályidegenné váltak, és a család legnevesebb tagját, Biedermann Imrét, magyar nagybirtokost és gazdasági szakembert 1953-ban a kistarcsai internálótáborban annyira bántalmazták, hogy belehalt a verésbe, illetve az ettől kapott szívrohamba. 

A család rendkívül jelentős gazdaságfejlesztési és kulturális szerepet vállalt a Dél-Dunántúlon, mintagazdaságot hoztak létre Szentegáton. A kikeresztelkedett zsidó família tagjai mind magasan iskolázottak voltak, Cambridge-ben, a Dramstadt-i Egyetemen tanultak, sőt a zenekadaménián és festészeti akadémián is folytattak tanulmányokat. Az arisztokráciával házasodtak, és az európai társadalomba igyekeztek integrálódni, hamarosan miniszterekkel, diplomatákkal kerültek rokonságba. A temetőkápolnájuk Mozsgón a római Szent Péter Bazilika kicsinyített mását formázza. A család utolsó tagja még él Magyarországon, a leszármazottaik viszont a világ több pontján letelepedtek Dél-Afrikától az Egyesült Államokig, de a zömük Németországban talált otthonra.                 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában