Mámorosan nyaltuk a fagyit az idei versenyen

2024.05.10. 17:58

Balaton Fagyija 2024: fügét mutatott a nyertes különlegesség

A 2024-es Balaton Fagyija pénteki versenyén a nyertes fagylaltok, mint a "Balatoni mámor" és a "Pesztós ricotta zamatos fügével", új mércét állítottak a kézműves fagylaltkészítés terén.

Hajdú Marianna

Fotó: Hajdú Marianna

A Balaton már nem csak természeti szépségeiről és nyaralóhelyeiről híres, hanem egyre inkább gasztronómiai vonzerőként is megállja a helyét. 

Ezt példázza a Balaton Fagyija verseny is, amely 2024-ben egy különleges helyszínen, Siófokon a Bahart Zrt. Szigliget nevű hajón várta a fagylaltkölteményeket. 

Az eseményen 13 cukrászda és fagylaltozó mérte össze tudását, összesen 24 ínycsiklandó és innovatív fagylaltvariánssal.

Színes fagylaltkülönlegességek.

A versenyre nevezett fagylaltok között akadtak igazán egyedi kreációk, mint például a “Grófnő illata”, – ami egy rózsamézes málna kaukázusi kefirrel – a fenyőrügy zamatos eperrel, a füstölt sós mandula vérnaranccsal, és a figyelemre méltó “Balcsi hekk”, ami inkább volt meghökkentő ebben a formációban. A fagylaltok kivitelezése és ízvilága minden résztvevőt lenyűgözött, hiszen a kreativitás és az ízek harmóniája évről évre magasabb szintre emeli a versenyt.

A 2024-es év Balaton Fagyija győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház lett, a „Balatoni mámor” nevű fagylaltja mindenkit elbűvölt. 

Vadócz Jenő által készített dió fagylalt vörösboros fügeöntettel és karamellizált dióval nemcsak ízében, hanem ötletében is újító volt. A dió helyi forrásból, Gyenesdiásról származott, míg a füge a györöki laposfüge ötlete alapján készült, amit egy közelben található díjnyertes balatoni vörösborral gazdagítottak.

Színes fagylaltkülönlegességek.

A versenyen különdíjban részesült többek között a Balatonmáriafürdőn található Pingvin Fagyizó és Cukrászda a “csuDIjÓ Balaton” elnevezésű fagylaltjáért, a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó a “Pesztós ricotta zamatos fügével” fagylaltjáért, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó a “Fűszeres nyári este” elnevezésű fagylaltjáért. 

Az eseményen a Világgazdaság videót is készített: 

A verseny másik különleges eleme volt, hogy a helyi közösség is aktívan részt vett az esemény sikerében. A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakközépiskola és Gimnázium diákjai biztosították a cateringet, a Balatoni Kör pedig a borokat szolgáltatta. Mint az eseményt szervező Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás fogalmazott, a közösségi összefogás nemcsak a verseny sikerét garantálta, hanem a balatoni régió gasztronómiai és turisztikai vonzerejét is növeli.

Színes fagylaltkülönlegességek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában