Csepinszky Mária emlékét idézik meg a szennai dudatáborban

2024.06.30. 14:00

Muzsikaszótól zeng a högy

A nagy múltra visszatekintő szennai dudatábor idén Csepinszky Mária néprajzkutató emlékét idézve a somogyi népi kultúrára helyezi a hangsúlyt. A skanzenben közel száz résztvevő négy napon keresztül több hangszeres csoportban élteti a népzenei hagyományát.

Andricz Gabriella

Fotó: Lang Róbert

Furulyások, vonósok, citerások és dudások mellett nemezelők, bútorfestők és fafaragók dolgoznak a skanzenben, a kultúrházban pedig a táncosok ropják. A dudatábor a kezdetek óta a családok tábora. 

– Nemcsak a környékről, hanem például Székesfehérvárról, Budapestről, Gödről is vannak visszatérő családok, akik kedvelik és művelik a népzenét – mondta Bajzik Éva, a tábor egyik szervezője. 

– Itt országszerte ismert és nagy tudású zenészektől tanulhatnak és élhetik át a közös zenélés páratlan élményét. Idén a somogyi népzenére helyeződik a hangsúly, amelyben a pásztorfurulyáknak, a dudának és citerának van nagyobb szerepe, a vonós muzsika kevésbé volt jellemző ezen a vidéken – folytatta a népzenész, akitől megtudtuk, hogy a dudások Végh Andortól, a citerások Husi Gyulától tanulnak, a vonósok pedig Bergics Lajos irányítása alatt bővíthetik népzenei tudásukat. 
A skanzen udvaráról, a szőlőprés felől messzire hallatszik a furulyaszó. Dóra Áron népzenész és fiatal tanítványai somogyi pásztorfurulyán játszanak.

– A tánctanáromtól kaptam egy furulyát, pontosabban egy hosszi furuglát, amin otthon szoktam játszani, és már nagyon vártam a tábort, mert itt együtt is tudunk zenélni – mondta el a 10 éves Watzel István Szilos, aki Vásárosbécről érkezett a táborba.

A visnyeszéplaki Bariska Viola két éve hegedül, először vesz részt a dudatáborban. – Egy somogyi dallamot kellett eljátszanunk hallás után – mondta el a kilencéves kislány. – Úgy éreztem az elején, hogy semmit sem tudok, de amikor már együtt húztuk többen, akkor rájöttem, így könnyen meg lehet tanulni. 

Szabó Szigan Karacs Öreghegyről jött, ő Pataky Annamáriától és Czigány Tamástól lesi el a néptánc alapjait a táborban. 
– Tegnap somogyi táncház is volt, ma pedig Dráva menti horvát táncház lesz. Több barátom is van itt és nagyon jó a hangulat – tette hozzá. A kézművesek Farkas-Túri Enikővel dolgoznak, egy ülőpárnát készítenek. – A templom famennyezetén lévő mintákat tanulmányoztuk és ez alapján tervezünk egy nemezpárnát – mondta el a kaposvári Nikó-Tóth Róza
Megtudtuk továbbá, hogy a táborosok a „szennai högy”-be is kirándulnak, valamint vendégük lesz Kis Pál somogysárdi juhász és viseletbemutató is színesíti a programot a Zselic Táncegyüttes közreműködésével.

Kopjafát állítanának a templomnál 

– Tavaly év végén veszítettük el Csepinszky Mária néprajzkutatót, akinek kiemelkedő szerepe volt a szennai Európa-Nostra díjas szabadtéri néprajzi gyűjtemény létrehozásában – mondta Nagy Zoltán, a Lázi Dombi Kulturális Egyesület vezetője. – Mária a Dudatábor indulásában is részt vett. Ezért is határoztunk úgy, hogy kopjafát faragunk az emlékére, amit a református templom mellett szeretnénk felállítani. Ezen kívül készül egy szőttes is Bálint Angelika vezetésével. Mindkét tevékenységbe bárki bekapcsolódhat, aki kedvet érez hozzá. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában