Jubileum

2 órája

Balatoni villasoron kezdődött a jubiláló könyvtár története

70 éve nyílt meg a járási könyvtár Fonyódon. A jubileum alkalmából szerveztek kiállítást, amely a kezdetektől napjainkig bemutatja a bibliotéka életét és változásait.

Szabó Gabriella

Fotó: Szabó Gabriella

– Nagyon sok fotó maradt meg a múltból, de számos, a könyvtárhoz és az olvasás népszerűsítéséhez kapcsolódó régi plakátot is őrzünk. Ezekből válogattunk a mostani tárlatra. Az egyik legrégebbi, az 1950-es években készült fénykép, amelyen a könyvtár akkori egyik fiatal dolgozója, Nagy Károly látható az első könyvtárépület előtt – mesélte Varga István könyvtáros.

Varga István, Fonyódi Könyvtár
Varga István, a fonyódi könyvtár könyvtárosa mutatja elődje fotóját  Fotó: Szabó Gabriella

A fonyódi járási könyvtár 1954. október harmadikán nyílt meg egy, a bélatelepi villasoron álló ingatlanban. Azt pár év alatt kinőtték az olvasók, így 1964-ben új épületbe költözött az intézmény. Jelenlegi helyén, a városközpontban 2014 óta található a fonyódi könyvtár.  A jubileum alkalmából a jelenlegi könyvtárosok a bibilotéka régi munkatársait is meghívták, akik a múltidéző könyvtártörténeti kiállításon nosztalgiázhattak a fotók láttán. 

Kovács Ilona (jobbra) hét évig dolgozott a fonyódi könyvtárban Fotó: Szabó Gabriella

Kovács Ilona 1962 és 1969 között dolgozott a könyvtárban.
– Akkor még csak nagyon kevés helyen volt televízió. Az emberek az újságokból és a rádióból tájékozódtak, valamint a könyvtárból. A tudomány kincsestárának számított akkor az intézmény – mesélte az egykori dolgozó.  
A fonyódi bibliotéka 70 évét bemutató kiállítás a helyi művelődési központ és könyvtárban látható. 
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában