Irodalom és irgalom

2 órája

Jótékonysági Pilinszky-esten gyűjtöttek az emlékkereszt felújítására

Kiss Kálmán

Az idén második alkalommal szervezett jótékonysági adománygyűjtéssel egybekötött irodalmi estet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja. A befolyt összeget a temetőkápolna előtti emlékkereszt felújítására fordítják. 

Kurucz Ádám Konrád, Latinovits-díjas versmondó lépett fel az emlékkereszt felújításáért tartott esten
Kurucz Ádám Konrád, Latinovits-díjas versmondó lépett fel az emlékkereszt felújításáért tartott esten Fotó: Kiss Kálmán

A helyi Római Katolikus Egyházközség közösségi házának nagytermében a marcali származású színész, Kurucz Ádám Konrád, Latinovits-díjas versmondó lépett fel hétfőn este, Pilinszky-monodráma címmel, Pilinszky János remekműveiből állított össze verses-prózai-zenés műsort. A hallgatóság az irodalmi alkotások mellett betekintést nyerhetett az író életébe, munkásságába.

Kurucz Ádám felelevenítette Popper Péter és Pilinszky egyik beszélgetését is, amikor a költő kifejtette, hogy utálja a „pszi”-vel kezdődő foglalkozásúakat. Mire a közismert pszichológus meglepődve megkérdezte ennek az okát. Pilinszky azt válaszolta, azért, mert nagyon nagy terheket raknak az emberekre, mert az hirdetik, hogy minden problémának van megoldása. Mint fogalmazott, az élet dolgainak a többsége azonban szerinte nem megoldható. Legfeljebb jól-rosszul elviselhető. Ellenben az író úgy gondolta, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség. Pilinszky nem a megoldásban, a megváltásban hitt. S ehhez mindenkinek kívül és belül is a békére van szüksége.

A jótékonysági estet az előadó az idén elhunyt Kiss Iván címzetes prépost-plébános és Szopori Mária gimnáziumi tanárnő emlékének ajánlotta, mivel mindketten egyengették és mindig figyelemmel kísérték versmondói, illetve színészi pályáját. 
Az előadáson 103 ezer 240 forint folyt be az emlékkereszt felújítására.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában