Nem gondolta volna, hogy a szlovákok legyőzik a jóval esélyesebb belgákat

2024.06.18. 15:23

Burcsa Győző a német, a francia és az angol csapatot tartja favoritnak

Burcsa Győző szerint jó Eb-t látunk, s az eddigi legnagyobb meglepetést a Szlovákia–Belgium találkozó szolgáltatta. Amúgy a házigazda németeket, a franciákat és az angolokat tartja a legnagyobb favoritnak.

Fenyő Gábor

Fotó: Lang Róbert

Álomszerűen kezdődött Kaposváron az akkor 22 éves Burcsa Győző labdarúgó-karrierje; 1975 augusztus utolsó előtti napján az ő két góljával győzte le az újonc Rákóczi a jó erőket felvonultató Vasast. Ebben a szezonban kerek 30 mérkőzést játszott zöld-fehérben az élvonalban, s 11 gólt szerzett. 1976-ban igazolt a Videotonhoz (177 mérkőzés/67 gól), majd 1981-ben Győrbe került, ahol három szezont húzott le (74 mérkőzés/32 gól). 1982-ben és 1983-ban bajnoki címet ünnepelhetett, egy évvel később ezüstérmes volt. Ezután visszatért a Vidihez, amellyel 1985-ben az UEFA Kupában ezüstérmet szerzett úgy, hogy mind a 12 találkozón játszott. 1979 és 1986 között 15 alkalommal ölthette magára a válogatott címeres mezét. Ezután fél évtizeden át Franciaországban profiskodott, majd a Videoton, aztán a Nyíregyháza, végül pedig a MATÁV-Sopron csapatát irányította edzőként.

– Én egyértelműen elégedett vagyok a németországi Európa-bajnokságon az eddig látottakkal – kezdte a 71. életévét taposó Burcsa Győző. – Vannak a mezőnyben kiemelkedő (tudású) válogatottak, de senki nem mehet biztosra. Mára kiegyenlítődött a mezőny; nincs verhetetlen együttes, az úgynevezett kis csapatok is képesek felvenni a versenyt a nagyokkal.

Burcsa Győző az eddig lejátszott mérkőzések közül külön is foglalkozott a hétfő esti belga–szlovák találkozóval.

– Ha volt az Európa-bajnokságon nagy és váratlan meglepetés, akkor a Belgium–Szlovákia mérkőzés egyértelműen az – folytatta. – Vaskos meglepetés volt a szlovákok sikere: én előzetesen úgy véltem, már az is meglepő fordulat lenne, ha a szlovákok pontot vesznek el a belgáktól.

Azt is megkérdeztük az egykori UEFA Kupa-ezüstérmestől (az 1985-ös döntőben a Real Madriddal szemben maradtak alul), hogy mely csapatokat várja a dobogóra.

– Nálam három válogatott a nagy favorit, mégpedig a hazai környezetben szereplő németek, a franciák és az angolok. Ezt a három csapatot várom a dobogóra, de hogy milyen sorrendben, azt inkább ne kérdezze.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában