Labdarúgás

2024.07.16. 19:01

Mészáros József szerint az a csapat nyerte az Eb-t, amelyik a legegységesebb volt

17. labdarúgó EB Spanyol sikerrel zárult vasárnap késő este Németországban a sorrendben 17. labdarúgó Európa-bajnokság. Spanyolország immár negyedszer bizonyult az öreg kontinens legjobb csapatának.

Fenyő Gábor

– Számított a spanyolok (újabb) sikerére?
– Akár hiszi, akár nem, már az Európa-bajnokság előtt is mondtam, hogy a spanyolok lesznek majd a végső befutók – kezdte a 63 éves Mészáros József, aki most nyáron tért vissza Siófokra edzőként. – A tippmixen már korábban megfogadtam az Eb-sikerüket. Egyébként kétség sem férhetett a győzelmük jogosságához az aranymeccsen az angolok ellen: végig ők uralták a mérkőzést, irányították a játékot, az ő akaratuk érvényesült a pályán. Egyszóval az ő válogatottjuk volt a legegységesebb az egész kontinens-viadalon.

– Izgult az aranymeccsen?
– Nem különösebben, mert tudtam, hogy ők a (leg)jobbak. De igazából akkor nyugodtam meg, amikor egyenlítettek az angolok. A spanyol armada ugyanis mindegyik Eb-meccsén kapott gólt. Biztos voltam benne, hogy ezt az (arany) meccset sem engedik el.

– Az Eb-címvédő olaszok gyors búcsúja meglepte?
– Hogy őszinte legyek, nem igazán. Ez már nem az a korábbi olasz együttes. Hiányoznak belőle az igazi meghatározó klasszis játékosok; az olyan labdarúgók, akik akár egyedül is képesek eldönteni egy meccs sorsát. Svájc teljesen megérdemelten jutott tovább.

– S melyik volt Mészáros József számára a legszomorúbb pillanat?
– Amikor, pontosabban ahogy elbúcsúztunk az Európa-bajnokságtól... Amikor a 100. percben megszerezte a győztes gólunkat Csoboth Kevin a skótok ellen, magamban már előre elkönyveltem a folytatást. Aztán ahogy telt-múlt az idő, úgy fogyott a remény. Mások egészen máshogy döntöttek... Számukra sokkal fontosabb volt az, hogy pihentetni tudják a meghatározó játékosaikat.

A rekorder

A 63 éves Mészáros József előbb a Kaposvári Rákóczi, majd a Tatabányai Bányász színeiben vagy 30 mérkőzésen szerepelt az élvonalban, a 2000/2001-es szezonban pedig (18 találkozó erejéig) az NB I.-es Siófoki Bányász vezetőedzőjévé nevezték ki.

Mészáros József Böhönyén született, a katona éveit a Kossuth KFSE csapatában töltötte, s megfordult Hódmezővásárhelyen is. Játszott Marcaliban, Csurgón és Balatonbogláron is. Öt éven át (1996 és 2001 között) a szomszédos Ausztrában szerepelt alacsonyabb osztályú csapatokban.

A nevéhez kötődik egy hihetetlennek hangzó, ám mégis valós adat: előbb játékosként, majd edzőként az NB I.-es, az NB II.-es és az NB III.-as mérkőzéseinek a száma már 1100 fölött jár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában