Gazdaság

2014.11.13. 11:05

Vendégéjszaka: a Balaton csak a felét teljesíti az átlagnak

Akik azt hiszik, hogy a Balaton vonzereje nőtt meg az idén, nagyot tévednek – írja az mfor.hu az első kilenc hónap vendégforgalmi adatait elemezve. A kiskereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 4,9 százalékkal haladta meg az elmúlt év hasonló időszakát.

Fónai Imre

Ez a növekmény zömmel az élénkülő belföldi turizmusnak köszönhető, amely 8,3 százalékkal emelkedett, a külföldiek 1,8 százalékkal több éjszakát töltöttek el nálunk.

Ha a vendégéjszakák arányait nézzük, akkor a Balaton még mindig tartja második helyét a külföldiek körében 16,6 százalékkal. Budapest és környékének elsőbbsége megkérdőjelezhetetlen 57,7 százalékkal, de Nyugat-Dunántúl is népszerű még 10,5 százalékkal. Figyelmeztető: az összességében 1,8 százalékos növekedéshez a balatoni régió lényegében nem tudott hozzájárulni; a statisztikai hivatal (KSH)  adatai szerint 0,1 százalékkal tudott nőni a vendégéjszakák száma a tó környékén. Míg a Tisza-tó e téren 1,1 százalékkal esett vissza, Észak-Magyarország régiója 6,3 százalékkal jobban teljesített. Brachna János idegenforgalmi szakközgazdász korábban hírportálunknak iarról beszélt: a Balaton európai versenyképességének folyamatos hanyatlását a számok látványosan bizonyítják; a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az 1996. évi 3 millió 300 ezerről 2013-ban 1 millió 900 ezerre esett vissza, a csökkenés 42(!) százalékos.



Visszatérve 2014 első kilenc hónapjára: a Balaton szépíteni tudott némiképp a belföldi turistákkal, akik 4,4 százalékkal több éjszakát töltöttek el ott, de – s az mfor.hu szerint ez is komoly figyelmeztetés a tóparti vendégváróknak – országos átlagban a növekedés ennek a kétszerese, 8,3 százalék...

Kivéve a... - a szerző kommentárja

A vendégéjszakaszám jelentős növelése az egyik kulcsa a balatoni turizmus fellendülésének, ezt szerdai lapszámunkban is olvashattuk. Az, hogy a belföldi turizmus folyamatos növekedést mutat, jelentős részben köszönhető az üdülési csekknek, illetve utódjának, a SZÉP-kártyának. Maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta a SZÉP-kártya forgalomindukáló hatását az idei pünkösdi szezonnyitón, Siófokon. Ezért is érthetetlen, kinek a fejében is milyen elgondolásból született meg az ötlet: emelni kéne a cafetéria, így a SZÉP-kártya adóterhelését. Azóta arról hallani: a netadónál valamivel kisebb felháborodás hatására ebből is hajlandó visszakozni a kormányzat.

Az eredeti javaslat szerint egyébként egyetlen cafetériaelemet lehetne adómentesen adni. Sportbelépőt...


 

Az eredeti javaslat szerint egyébként egyetlen cafetériaelemet lehetne adómentesen adni. Sportbelépőt... Vendégéjszaka: a Balaton csak a felét teljesíti az átlagnak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!