Közélet

2015.12.22. 07:42

A karácsonyi időszak a legkritikusabb

Címkék#Kaposvár

A karácsonyi időszak a legkritikusabb az öngyilkosságok szempontjából Somogyban is, ahol az elmúlt húsz évben csökkent ugyan az életüknek önkezükkel véget vetők száma, ám messze nem olyan mértékben, mint országosan. Magyarország, mely sokáig világranglista vezető volt az öngyilkosságokat nézve, még úgy is második az Európai Unióban, hogy a rendszerváltás óta megfeleződött az úgynevezett meghívott halált választók száma.

Vas A.

– A társadalom egy bizonyos része folyamatosan veszélyeztetett – magyarázta Bollók Sándor pszichiáter –, az életkörülmények ugyanis meghatározóak ebből a szempontból. Ha valakinek rossza az anyagi helyzete, általában kihat a pszichéjére, a pszichoszomatikus betegségek pedig folyamatos stresszes állapotot generálnak, mely akár testi betegségeket, például fekélyt, szívpanaszokat, agy- és érgörcsöt, magas vérnyomást is kiválthat. Karácsony táján pedig azért nő meg az öngyilkosságok száma, mert ilyenkor sokan hatványozottabban szembesülnek vele: nem tudnak megfelelni az ünneppel járó anyagi és érzelmi kihívásoknak.



Az idősebb korosztályban a magány, a szeretetlenség és elhagyatottság érzése, a család ilyenkor jobban megélt hiánya vezethet gyakoribb öngyilkossági gondolathoz és kísérlethez, a középkorúaknál a családi krízisek, kommunikációs zavarok, de akár egy-egy veszekedés, mely egy átlagos hétköznap az év során nem okozna problémát kiváltó ok lehet. A fiataloknál a párkapcsolati válságok – egy serdülőkori szakítás, vagy kikerülés a baráti körből –, a megfelelő szülő-gyerek kapcsolatok hiánya, sőt a szülők egymáshoz való rossz viszonyából adódó otthoni hangulat is öngyilkosságba torkollhat.

– Mindenképpen megemlítendő, az öngyilkosságok nagyjából kilencven százaléka eredendően csak próbálkozás – jelentette ki Bollók Sándor –figyelemfelkeltés, zsarolás, de legtöbbször afféle segélykiáltás. Karácsony környékén pedig amúgy is felerősödnek az érzelmek, egy több krízissel küzdő egyénnél felhalmozódnak a fájdalmak, a belső egyensúly elbillen az indulatok felé, s ez szélsőséges megoldásokhoz vezethet, melyek során akár maga ellen is fordul az illető. Ám azért reménykedik, hogy elég a kísérlet, ezzel is fel tudja magára vagy a problémájára a figyelmet, éppen ezért gyakori, hogy gyógyszerből például nem halálos dózist vesz be, vagy nem halálosan veszélyeztető anyagot, és jelzi is a környezetének tettét, vagyis búcsúlevelet ír, előhagyja jól látható helyen az orvosságos fiolákat, sms-üzenetet küld. Aki ugyanis biztosra akar menni, elzárkózik, óriási adag gyógyszert használ, sőt, rábiztosít, például a mérgezés mellett kinyitja a gázcsapot...

A szakemberek szerint az öngyilkosság valódi oka általában az egyén közölhetetlen titka marad. Arra sincs pontos meghatározás, melyek azok a feltételek, melyek nagy bizonyossággal növelik a hajlamot. A mediterrán országokban ugyan feleannyi a depressziós beteg, mint északon, ám mégsem Norvégia vagy Finnország áll az idevonatkozó rangsor élén, noha utóbbiban az alkoholfogyasztás is komoly gondot okoz. A társadalmi-gazdasági helyzet viszont befolyásoló tényező lehet, legalábbis erre utal, hogy a közép-európai egykori szocialista országokban a rendszerváltások után jelentősen csökkenni kezdett az öngyilkosságok száma.

– A társadalom, s ezen belül is az egyén közvetlen környezetének valóban meghatározó a felelőssége – jegyezte meg Bollók Sándor. – Rengeteget segíthet, ha az öngyilkosság gondolatával foglalkozó meghallgatásra talál, beszélhet a problémáiról, s ezekre megfelelő visszajelzés érkezik. Egy laikus is észreveheti ugyanis, ha az ismerősének ilyesfajta problémái adódnak, hiszen alapvetően megváltoztatja az embert, ha úgy érzi, kilátástalan helyzetbe kerül. Egy szülő pedig még könnyebben megláthatja, gond van a gyermekével: ha hirtelen hanyagolni kezdi az iskolát, csavarog, rossz társasággal kezd el együtt járni, meg kell tenni a szükséges lépéseket. A családgondozó, a kórházak sürgősségi és pszichiátriai osztályai segíthetnek, de még többet használhat egy megértő, empatikus, toleráns beszélgetés, mely nem vigasztal, hanem meghatároz és tudatosít bizonyos életcélokat.

Egy telefon is segíthet

Évente nagyjából kétszázezer hívás érkezik a különféle lelkisegély telefonszolgáltatásokhoz, melyeket a krízishelyzetbe kerülők ingyenesen hívhatnak. A lelki elsősegély telefonszolgálatok alapvető célja az öngyilkosság megelőzése, s lehetőséget adnak bárkinek, hogy azonnal segítő kapcsolatot teremtsen egy másik emberrel. A telefonos segítség arra irányul, hogy a hívó megszerezze azt az erőt és képességet, amivel túljut az élet nehézségein, krízisein. A segítséget keresők harmada a magány miatt jelentkezik, s a karácsony az egyik csúcsszezon ebből a szempontból.
Krízishelyzetben hívható lelkisegély számok: 116 123, 06 80 820 111, 06 (1) 338 41 86, 06 80 205 520, 06 80 505 505, 06 80 810 600, 06 (1) 317 25 55.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!