Közélet

2010.02.24. 18:29

Az Erste tömi be a siófoki plázagödröt?

Fordulat a siófoki pláza ügyében: az Erste Bank leányvállalata, az Erste Ingatlan Kft. lesz a siófoki pláza-beruházás tulajdonosa. A pénzintézet és a Sió Ingatlan Invest közötti előzetes megállapodásról kedden délután levélben tájékoztatták a Polgármesteri Hivatalt – közölte Kozma Ani, a siófoki önkormányzat sajtószóvivője.

Kolumbán Tünde

A város honlapján elolvasható az a levél, amelyben a bank a tulajdonosváltás tényéről tájékoztatja Balázs Árpád polgármestert. Eszerint az Erste leányvállalata 100 százalékos tulajdont szerez az eddigi beruházó, Sió Ingatlan Invest Kft-ben. A pénzintézet egyben azt is közölte, hogy egyrészt közvetlen projekthitelből, másrészt a leányvállalatának nyújtott finanszírozáson keresztül biztosítja a beruházás befejezéséhez szükséges forrást.



Kiss Balázs, a Sió Ingatlan Invest Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta: az általa képviselt társaság a tulajdonosváltás ellenére tovább folytatja a megkezdett munkát, az Erste számít azok közreműködésére, akik a kezdetektől ismerik a projekt részleteit. Marad például a tervező, és a beruházás projektmenedzsere továbbra is Kiss Balázs lesz. A fordulat kapcsán az ügyvezető úgy nyilatkozott, hogy az Erste Bank tájékoztatása áttörésként is értékelhető. Hozzátette: a Sió Ingatlan Invest abban volt érdekelt, hogy a pláza és a mélygarázs építését folytatni lehessen és erre megtalálják a lehető leggyorsabb megoldást. Ez pedig a finanszírozás szempontjából Kiss Balázs szerint a tulajdonosváltás.

Azt a Sió Ingatlan Invest vezetője kiemelte és a bank levele is kitér rá, hogy a két fél közötti megállapodást még nem írták alá, a finanszírozás folytatásának és az üzletrészátruházás hatályba lépésének feltétele, hogy a bank döntéshozói is bólintsanak, illetve a korábbi beruházó aktualizálja a siófoki önkormányzattal, valamint a lebontott Sió Áruház tulajdonosával, a Balaton Coop Zrt-vel kötött megállapodásait.
Egy biztos: a városvezetés és a beruházó között jelenleg nincs érvényes szerződés. Az önkormányzat a Sió Ingatlan Investtel kötött eredeti megállapodását még tavaly ősszel felmondta, majd szigorúbb feltételekkel megújították azt. Ezek között szerepelt, hogy a szezonra állnia kell a bevásárlóközpont épületének.

Erre persze esély már nincs, ugyanakkor az Erste Banknak az önkormányzathoz eljuttatott levelében az áll, hogy ha március végéig minden megállapodás megszületik, akkor a kivitelezés április közepén (újra)indulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!