Közélet

2012.07.09. 16:24

Hányás, hasmenés, láz: extrém melegben fertőz a szalmonella

Akár meg is kétszereződhet a szalmonella baktériummal fertőzött betegek száma a nyári időszakban. Főleg most, a rekkenő hőség idején.

Jeki Gabriella

A nyári melegben különösen nagy az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata, ám a legtöbb problémát kétségtelenül a szalmonella baktérium okozza. A lázzal, hasmenéssel, hányással járó betegség elkerülése, megelőzése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is összeállított egy tájékoztató kiadványt, Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről címmel.

A szalmonellózisért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármire rákerülhet, melyek leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően egy-két napon belül már jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

– A szalmonella jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet – tájékoztatott Kiss Katalin barcsi háziorvos. – De ha nem szűnik a hányás és hasmenés és már lázat is mérünk, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

A szakember tapasztalatai szerint az extrém hőségben megkétszereződik a betegek száma, és a megbetegedés esélyét csak fokozza, hogy már nemcsak a tojás – és elsősorban a kacsatojás –, hanem bármilyen, nem megfelelően hűtött étel okozhatja a tüneteket, akár a csirkehús is. A baktérium típusától és az abban található csíraszám mennyiségétől is függ, hogy mennyire fertőző, de a szervezetünk gyomorsav tartalmából is. A lefolyása 2-6 hét.
– Fontos, hogy először otthon próbáljuk meg enyhíteni a betegség lefolyását – tette hozzá a szakorvos. – Sok folyadékot kell inni, és szilárd ételeket, például kekszet, krumplit és üres zsemlét, kerülve a túl sós ízeket, mert a túl sok fűszer is újabb hányingert kelt.



Egyes esetekben azonban a beteg kórházba is kerülhet: ha nem marad meg a folyadék a páciensben, akkor a végső megoldást az infúzió jelentheti.
– Betegszám növekedést egyelőre nem tapasztaltunk, de egy-egy ételfertőzéses esettel gyakran találkozunk, ők a fertőző osztályra kerülnek – közölte Bóta László, a Nagyatádi Kórház belgyógyászati osztályának vezető főorvosa. – Ha valaki tapasztalja a tüneteket és azok nem enyhülnek, tanácsos orvost hívni, aki vérnyomást néz, sokk-indexet, lázat, vizeletmennyiséget, fehérvérsejt számot és speciális laborvizsgálatokat végezhet.

Baktériumnak két dolog kell: megfelelő hőmérséklet és megfelelő táptalaj. A szakorvos tanácsai szerint nyáron kerüljük az erőlevest tojással, a lágy tojást, a hígabb állagú sülttojást, és a vanília fagylaltot is. Sőt, akár a párizsi is fertőzötté válhat a bolttól hazáig vezető úton.
Rendkívül fontosak az életkorra vonatkozó szabályok: láthatatlan verítékezés komoly folyadék vesztséggel jár, különösen esendőek a gyerekek és a nyugdíjasok, rájuk kell fokozott figyelmet kell fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!