Közélet

2013.12.23. 08:09

Késik az ösztöndíj: elapadt a forrás, nem tud fizetni a kórház

Szeptember óta nem kapták meg az ösztöndíjukat a Kaposi Mór Oktató Kórházzal szerződött szakképző iskolások.

Balassa Tamás

A több forráson keresztül szerkesztőségünkhöz eljuttatott kérdésre az intézmény gyorsan és határozottan válaszolt. Mint írták, az ösztöndíjak még valóban nem kerültek kifizetésre, mert nem érkezett meg hozzá a központi forrás. De már folyamatban van, és amint megkapja a támogatást az intézményt, haladéktalanul gondoskodik az utalásokról.

Az idén törvénybe iktatták, hogy az egészségügyis diákoknak is tanulószerződést kell kötniük, tájékoztatták lapunkat az egészségügyi szakképző iskola diákjai. Mint írták: szerződésük szerint munkaruhát, kedvezményes étkezést, és minden hónap 10-ig ösztöndíjat kellett volna kapniuk, utóbbit a minimálbér 15 százalékáig. Tudomásuk szerint több egészségügyi intézmény eleget tett a feltételeknek. A tanulók a szerződés rájuk eső részét negyedik hónapja teljesítik, ám ezzel szemben a kórház munkaruhát nem biztosít és az ösztöndíjat sem utalja a diákok számára. A tanulók többször érdeklődtek ez ügyben, és mindig kitérő válaszokat kaptak.



A Szigeti-Gyula János egészségügyi szakképző vezetését kerestük először, ám nem kívántak élni a diákjaikat rosszul érintő helyzetben a megszólalás lehetőségével. A Kaposi Mór Oktató Kórház pr-referense, Kovácsné Kiss Krisztina arról tájékoztatott: a szeptemberben elindított tanulószerződések rendszerében jelenleg 55 tanulót foglalkoztatnak. Mindegyiküket ellátták megfelelő munkaruhával, felelősségbiztosítást kötöttek számukra, biztosították a kötelező orvosi vizsgálatot és felajánlották a kedvezményes étkezési lehetőséget is. Az ösztöndíjat a központi források megérkezése után azonnal utalják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!