Közélet

2010.10.28. 17:22

Milliárdokból emelkedik ki Siófok a gödörből

Látványos szakaszához érkezett a plázaépítés; már az épület első födémét betonozzák és készülnek a mélygarázs oldalfalai.

Fónai Imre

Sajtóbejárást szerveztek a siófoki belváros építkezéseire. A plázaépítés ugyanis látványos szakaszához érkezett; már az épület első födémét betonozzák és készülnek a mélygarázs oldalfalai, valamint a le- és felhajtó rámpák.

– Tartjuk a határidőket, márciusban átadhatjuk a területet az önkormányzatnak a mélygarázs fölötti tér kialakítása érdekében – mondta Somogyi Csaba, a beruházó Erste Ingatlan Kft. igazgatója. – A plázaépület legkésőbb szeptemberre állhat, s a jövő évi karácsonyi bevásárlási időszakra nyithat.

– Ha a város megkapja az építési területet az új tér kialakításához és megérkezik a lift is, akkor folytatódhat a víztorony átalakítása – tette hozzá Balázs Árpád siófoki polgármester, aki nemes egyszerűséggel hülyeségnek titulálta a mendemondákat, miszerint dőlne vagy süllyedne a város jelképe. Hozzátette: statikailag valóban át kellett terveztetni a liftet, de szakemberek folyamatosan vizsgálják az építményt.

A pláza-beruházás kivitelezőjét képviselő Király Tibor is megerősítette ezt, mondván: ők is hallották a szóbeszédet, s a Pécsi Geodéziai Intézettel vizsgáltatták meg az építményt, de a szakértők nem találtak rendellenességet.

Bizonyítékul a tájékoztató résztvevőit is a toronyba invitálták csütörtökön, e közben Balázs Árpád polgármester összeszámolta: legalább hatmilliárd forint értékű beruházás zajlik éppen a városközpontban.

 – A pláza négymilliárd körüli, a kívül már elkészült könyvtár másfélmilliárd, a víztorony négyszázmillió a belsőépítészet nélkül és az új városközponti tér is lesz vagy százmillió.

A polgármester is úgy számol egyébként: a zölddel, sétálóutakkal övezett, a járműforgalom elől elzárt tér, valamint a víztorony a látványlifttel és a tetején forgó kávézóval a nyári szezonra készülhet el.



Se pattogatottkukoricás mozit, se plázát nem akarunk – szolgált némileg meglepő információval a beruházó céget vezető Somogyi Csaba. Azt mondta: valamiféle mozi fontos szerepet töltene be, de egyelőre keresik ennek egy speciális, megtérülő formáját, mert a multiplex-hálózat ide nem jön. S az épülő szórakoztató-bevásárló központot nem szeretnék plázának hívni, mert a többitől eltérőt, egyedit akarnak. A város kérésére egyébként átterveztették a „nem pláza” külső képét; a korábbi barátságtalan, zárt homlokzatot üvegszerűen, átláthatóan „kinyitották”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!