Közélet

2014.06.20. 16:30

Veszélyes szünidő: csavargás közben könnyebb rátalálni a drogra

Az idén ötödször szervezték meg a szenvedélyek napját Kaposváron, a Corso Bevásárlóközpontban a június 26-i kábítószer ellenes világnaphoz kapcsolódóan.

Márkus Kata

A fő szervező Híd Alapítvány, az INDIT Közalapítvány társszervezete az idén az egészségmegőrzésre helyezte a hangsúlyt a rendezvényen, de mivel a szünidő különös veszélyt rejt a legveszélyeztetettebb, 14-20 éves korosztály számára, különböző programokkal is várták a fiatalságot. Vörös Ildikó, a Híd Alapítvány kuratóriumának tagja szerint a civilek és nem civilek legfőbb feladata, hogy minél több programot szervezzenek a szünidőben.

Azért fontos, hogy minél több program várja a fiatalokat a szünidő alatt – mondta Vörös Ildikó, a Híd Alapítvány kuratóriumának tagja –, mert a legnagyobb veszélyt a csellengés jelenti számukra. Az, ha nem tudja mivel eltölteni a gyerek szabad idejét. A mai világban egy tábor nem biztos, hogy minden család számára elérhető, s akkor keresik a lehetőséget. S  amit találnak, az nem feltétlenül pozitív dolog. Amit pedig a szülő tehet az az, hogy nagyon kell a gyereket szeretni, a lehető legtöbbet kell beszélgetni vele, s a lehető legtöbb időt kell együtt tölteni a gyerekkel még ebben a nehéz világban is.

Vörös Ildikó szerint valóban nem egyszerű a figyelmeztető jelekre felfigyelni, mert kamasz korban minden változik, mindenre nemet mond a fiatal, feszegeti a határait. – Ám, ha van egy bizalmi kapcsolat a gyerek és a szülő között – mondta –, ha tudja a gyerek, hogy bármi bajjal, nyűggel és persze bármi örömmel is fordulhat a szülőhöz, akkor nagy baj nem lehet. Mert akkor a szülő észre fogja venni az apróbb viselkedésváltozásokat, és el fogja tudni dönteni, hogy mondjuk csak szerelmi bánatról van szó, vagy egy rögzült állapotról, befelé fordulásról, furcsa viselkedésről, esetleg olyan pszichés tünetekről, amelyek korábban nem voltak jellemzőek a fiatalra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!