Közélet

2013.10.07. 12:00

Ilyen még nem volt! Mozivásznon a londoni Globe Színház

Színház a mozivásznon, elsőként Siófokon: közvetítés Londonból, a Shakespeare Globe Színházból.

Fónai Imre

Az Egyesült Királyság, USA, Ausztrália és Új-Zéland után az angol nyelvterületen kívül elsőként Magyarországon láthatóak a világhírű Shakespeare’s Globe produkciók. A színház az egykori londoni Globe-nak a hű mása, melyet az eredeti közelében építettek fel 1997-ben azzal a céllal, hogy Shakespeare örökzöld művei újra autentikus környezetben jelenhessenek meg.

Siófokon, a pláza Sió Mozijában debütál a produkció: közvetítés a Globe 2013 őszi évadjáról Londonból, eredeti nyelven, műfordításban készült magyar felirattal. – A mozivászonra szánt „Globe on Screen” című sorozat első évadjából négy előadást tűzünk műsorra – mondta Bujdosó Bálint, a mozi szakmai vezetője. – Október 15-16-án lesz látható a Sok hűhó semmiért, november 12-13-án a Minden jó, ha a vége jó, december 10-11-én az V. Henrik, január 14-15-én a Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-darab. Az előadások a maguk teljességében kerülnek a mozivászonra, az immár megszokott kiváló nagyfelbontású (Full HD) képminőséggel, 5.1 térhatású hanggal és magyar felirattal. Az előadások eredeti nyelven, hamisítatlan brit kiejtéssel szólalnak meg, a magyar feliratok  alapjául olyan műfordítások szolgáltak, mint például Mészöly Dezső: Sok hűhó semmiért című munkája. A soron következő, 2014/I. évadban A makrancos hölgy, a VIII. Henrik, a Rómeó és Júlia, valamint az Ahogy tetszik című műveket tűzi műsorra a Globe színház és az érdeklődés függvényében természetesen a Sió Mozi is.

Az évad négy előadására bérlet is váltható 3200 forintért, az egyes produkciókra a mozi normál árain kaphatók a jegyek. Emellett a Shakespeare''s Globe előadások esetén iskolák számára lehetőség van kedvezményes vetítésre is.

A Sió Mozi egyébként nem csak egyszerű mozi, ezt bizonyítja, hogy helyet adott nemrég a Somogyi Hírlap vetítéses fotókiállításának is. A Filmklubjuk pedig azokat a nézőket várja, akik az igényes és kiemelkedő kortárs filmalkotásokra, művészfilmekre kíváncsiak, olyan filmekre, melyek ugyan a fesztiválokon sikerrel szerepeltek, de a kis kópiaszámú megjelenés miatt nagy valószínűséggel egyébként nem jutottak volna el vidékre, és nem kerülnek be a vidéki multiplex mozik kínálatába sem. A sorozatba egy-egy magyar, több európai és néhány kiemelkedő amerikai független filmalkotás került be. – A filmeket úgy válogattuk össze, hogy a fiatalabb és az idősebb korosztály is egyaránt megtalálja az érdeklődési körének megfelelő alkotást – így Bujdosó Bálint. – A kínálatban több komoly művészi értekkel bíró díjnyertes film, műfajaikat tekintve vegyesen szerepelnek könnyedebb vígjátékok, drámák, életrajzi ihletésű filmek, és könyvadaptációk.



A filmklub évente két alkalommal jelentkezik egy-egy nyolc filmből álló sorozattal. Az őszi évad október elején indul, és december végén-január elején fejeződik be. A vetítések minden második héten kedden és szerdán 19 órakor kezdődnek. A Filmklub-bérlettel egy előadás csak 800 forint, az egész évad alatt fix helyekre szólnak. Természetesen egyes filmekre is válthatók jegyek a mozi szokásos helyárain, 1450 és 1150 forintért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!