Gyermek-és Ifjúsági Színház Biennálé Kaposváron

2024.05.06. 17:29

Vidám gyerekzsivajtól hangos Kaposvár, elkezdődött a színházi biennálé

Egy héten keresztül az ország legjobb gyermek-és ifjúsági színházi előadásai versengenek Kaposváron a XI. Kaposvári Assitej Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennáléján. Az eseménynek a Csiky Gergely Színház ad otthont, ahol összesen 25 előadást mutatnak be.

Andricz Gabriella

Fotó: Lang Róbert

A gyermek mindennél fontosabb – ez volt az egyik üzenete a Gólem Színház Kócos macskaemberkölyök című előadásának, amely a biennálé nyitónapján volt látható a Szivárvány Kultúrpalotában. Babaszínházi produkcióktól a bábszínházi előadásokon, a táncszínházi produkciókon át egészen a kamaszoknak szóló úgynevezett tantermi előadásokig kínál színdarabokat a kétévente megrendezett biennálé. A színdarabokat a Csiky Gergely Színház nagyszínpadán, kamaratermében és stúdiószínpadán, a kaposvári Agórában, a Szivárvány Kultúrpalotában, és a Lorántffy Református iskolában láthatja a publikum. 

Ismét hazatértünk abba a városba, ahol évtizedes hagyománya, és értő közönsége van a gyermekszínjátszásnak. Fesztiválunk a nemzetközi kapcsolatok felé is ajtót nyitott, olyan külföldi előadások is szerepelnek a válogatásban, amelyek újraértelmezik a gyermek-és ifjúsági színházi hagyományokat. Régi, 19 magyarországi színházi előadás mellett külföldi darabok is színesítik a kínálatot, hiszen ciprusi, ljubjanai, komáromi, szabadkai és kárpátaljai produkciók is láthatóak lesznek.

– mondta el Novák János művészeti vezető. 

Egy héten keresztül az ország legjobb gyermek-és ifjúsági színházi előadásai versengenek Kaposváron a XI. Kaposvári Assitej Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennáléján.
Fotó: Lang Róbert

Cziráki Judit nemzetközi művészeti tanácsadó, a biennálé válogatózsűrije elmondta, hogy a válogatás során azt a közösségi élményt tartotta fontosnak az egyes előadások értékelésekor, ahogyan a gyermekek reagáltak, rezonáltak a látottakra.  

Kiváló előadásokat láttam három hónap alatt, 130 produkciót tekintettem meg, több mint a felét élőben, a színházak saját közegében.

A Budapest Bábszínház, a Kolibri Színház előadásai mellett független társulatok is helyet kaptak, de érkezik előadás Debrecenből, Kecskemétről is, és a kaposvári Hupli című babaszínházi előadás is a versenyprogramba került. 

Pályi János a BábSzínTér vezetője, a rendezvény koordinátora elmondta, hogy az Európa parkban is igyekeznek fesztivál hangulatot teremteni, hétfőtől egészen péntekig délutánonként versenyprogramon kívüli utcaszínházi produkciókkal, mikropódium, marionett előadás, Pulcinella története lesz látható és egy Vitéz László automata is várja az érdeklődőket.  

A fesztivál pénteken zárul, a díjkiosztó gála után a kaposvári színház Túl a Maszat -hegyen című előadásával.

 

A teljes program elérhető az esemény hivatalos weboldalán!
👇 Amit az alábbi képre kattintva tudnak elérne! 👇

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!