Hídpénz-botrány

2024.04.27. 07:35

Jelentős összeget utalt egy monacói bankszámlára a fővárosi számlagyár kulcsfigurája

Egyre több információ kerül napvilágra a baloldal legnagyobb, a Városházáig érő korrupciós botrányában. Egy monacói bankszámlára jelentős összeget utalt a Lánchíd-beruházás időszakában a fővárosi számlagyár kulcsfigurája, Vig Mór – tudta meg a praxisától eltiltott ügyvéd köreiből a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az utalás oka egyelőre nem ismert, de az a korábban megjelent információkból már kirajzolódott, hogy az exügyvéd közvetítésével juthatott el a hídfelújításból "kiszedett" másfél milliárd forint a Karácsony Gergely fémjelezte Városházára.

A Magyar Nemzet értesülései szerint több tízezer eurót utalt egy monacói bankszámlára a Városházáig érő fővárosi számlagyárügy kulcsszereplője, Vig Mór. Az exügyvéd köreiből származó forrás szerint ez az átutalás ráadásul abban az időszakban történt, amikor Vighez, illetve cégéhez egyéb gyanút keltő utalások érkeztek a túlárazott Lánchíd-felújítása idején.

A cikk emlékeztet, hogy amikor Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával 2019 őszén a baloldal átvette a hatalmat Budapesten, megfúrták a Tarlós Istvánék által a Lánchíd felújítására kedvező feltételekkel kötött tendert és új közbeszerzési eljárást írtak ki.

A tenderen az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, csakhogy furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát.

Ráadásul majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték. 

Korrupció gyanúja a beruházás milliárdos megdrágítása mögött

A cikk emlékeztet, hogy a drágulást már akkor is többen felrótták az új vezetésnek, de magyarázatot senki nem adott. A jólértesült háttéremberek persze tudhatták, mi történt. Közéjük sorolható a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon régi bizalmasa is, aki egy lapunk által megismert hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza a baloldalnak.

Számlagyár a fővárosban

Bajnai régi „harcostársa“ nem beszélt részletekről, de az azóta a sajtóban megjelent információkból tudható, hogy az ügy kulcsfigurája egy praxisától eltiltott ügyvéd, Vig Mór, akit a NAV tavaly novemberben vett őrizetbe, miután a férfi belebukott egy sok száz milliós számlagyárba.

Az adóhatóság az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le bizonyítékokat, köztük rengeteg készpénzt. Az eljárás keretében kiszálltak többek között egy bizonyos Hegedüs Dániel ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is. 

Közpénzből készpénz

Később kiderült, miért lehetett szükség utóbbi házkutatásokra: az atv.hu hozta nyilvánosságra, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, emiatt stratégiát kellett váltani. Ezután vonták be Hegedüst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

A fenti dátumokat és adatokat lényegében megerősítette az az elrendelt Kehi-vizsgálat is, amelynek részjelentése gyanús pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum emellett porrá zúzza Karácsonyék védekezését is: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Kipakolt egy bennfentes

Fontos kiemelni, hogy 

az ügyben nemrég felbukkant egy informátor, aki levelet küldött az egykori elszámoltatási kormánybiztosnak, Budai Gyulának.

A levélben az szerepelt, hogy a Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összegekkel.

Az „elszámolás” a levélíró szerint a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott. 

A Magyar Nemzet teljes cikkét a korrupciós üggyel kapcsolatos további részletekkel itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában