Ukrán válság

2024.06.29. 09:50

Moszkva erőt demonstrál

857. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Haditengerészeti felvonulás a Néván

Forrás: Facebook/eramarine

Legkevesebb tizenkét ember halt meg Kelet-Ukrajnában orosz támadásokban

Legkevesebb tizenkét ember halt meg szombaton Ukrajna keleti és déli részén orosz támadásokan - közölték az ukrán hatóságok. 

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjától nem messze fekvő Vilnyanszkban hét ember halt meg - közöttük két gyermek - és legkevesebb tíz másik megsebesült - közölte a Zaporizzsja megyei állami közigazgatás vezetője, Ivan Fedorov a Telegram üzenetküldő portálon közzétett videóban. 

A támadást délben, munkaszüneti napon, a városközpontban hajtották végre, ahová az emberek pihenni mentek, és nem voltak katonai célpontok

 - mondta a kormányzó. Hozzátette: a támadásban infrastrukturális létesítmények, egy bolt és lakóházak is megrongálódtak. 

Dnyipro városában egy ember meghalt, tizenketten megsebesültek - közöttük egy héthónapos kislány - amikor péntek este egy orosz légicsapás lerombolta egy nyolcemeletes lakóház felső négy emeletét - nyilatkozott Szerhij Liszak megyei kormányzó. A mentők szombaton is túlélők után kutatnak a romok alatt, hét ember eltűnt. 

A Donyeck megyei Nyu-Jork faluban, ahol az elmúlt 24 órában az orosz erők tizenhárom tüzérségi támadást intéztek a település ellen, öt ember megsebesült - közölte Vadim Filaskin Donyekc megyei kományzó. Hozzátette azt is, hogy Zarine faluban az oroszok három embert öltek meg. 

Az ukrán főügyész később jelentette be, hogy az orosz határon fekvő Nyu-Jorkban egy ember belehalt a sebesülésébe. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dnyiprói támadás után emlékeztette az ország szövetségeseit, hogy Kijevnek több légvédelmi rendszerre van szüksége.

 Az ukrán légierő szombaton közölte, hogy az éjszaka folyamán tíz orosz drónt lőtt le. 

"Ezért emlékeztetjük állandóan minden partnerünket: csak elegendő mennyiségű, kiváló minőségű légvédelmi rendszer, csak a világ elegendő, széleskörű eltökéltsége állíthatja meg a terrort" - mondta az elnök.

Fehéroroszország megerősítette légvédelmi erőit az ukrán határ mentén

Fehéroroszország megerősítette légvédelmi erőit az ukrán határ mentén a fokozott ukrán dróntevékenység miatt - közölte szombaton a minszki védelmi tárca sajtószolgálata. 

"A Fehérorosz Köztársaság katonai és létfontosságú civil infrastruktúrájának védelmére megerősítették a légvédelmet az érintett térségekben tekintettel az Ukrajna északi, Fehérorosz Köztársasággal határos területein felderítő tevékenységet végző, ugrásszerűen megnőtt számú drónra és a légvédelmi erők harckészültségi gyakorlat keretében történt összevonására Zsitomir megyében"

 - közölte a fehérorosz minisztérium. 

A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által 2022. december 30-án közreadott képen egy tűzszerész vizsgálja egy SZ-300-as ukrán rakéta maradványait egy szántóföldön a fehéroroszországi Harbaha település közelében december 29-én
Fotó: Vadzim Yakubionak / Forrás: MTI/EPA/BELTA

Andrej Szeverincsik ezredes, a fehérorosz légvédelmi erők parancsnoka az ukrán drónrepülések megsokasodása miatt feszült helyzetről, folyamatos légtérsértésekről és a határon végzett felderítési tevékenységről beszélt. 

"Szeretnénk figyelmeztetni és lehűteni azok forró fejeit, akik be akarják vonni országunkat a fegyveres konfliktusba. Készek vagyunk határozottan bevetni minden rendelkezésünkre álló eszközt saját területünk és a Fehérorosz Köztársaság lakossága védelme érdekében a lehetséges légi provokációk esetében"

 - emelte ki az ezredes. 

Pavel Muravejko vezérőrnagy, a védelmi miniszter első helyettese, a nap folyamán kijelentette, hogy a határmenti helyzet ugyan nem egyszerű, de egyértelmű provokáció eddig nem történt.

A donyecki Sumi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi minisztérium

A donyecki régióban található Sumi település elfoglalásáról számolt be szombaton az orosz védelmi minisztérium. 

A tárca tájékoztatása szerint 

a sikert követően az orosz erők előnyösebb taktikai állásokat tudtak elfoglalni és visszaverték a 41. ukrán gépesített dandár és a területvédelmi erők 109. dandárjának alakulatait Kirovo, Leninszkoje, Szokol, Novgorodszkoje és Novoszelivka térségében. 

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek mintegy 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon. 

Az orosz védelmi minisztérium egyéb megsemmisített harceszközök között említett egy ukrán MiG-29-es vadászrepülőgépet, 119 drónt, 5 ATACMS műveleti-harcászati rakétát, 10 HIMARS-rakétát és 2 SZ-300PSZ típusú légvédelmi rakétaindító állást.

Több civil életét vesztette az oroszországi Kurszk megyében ukrán dróncsapás miatt

Öt civil, köztük két gyermek életét vesztette az oroszországi Kurszk megyében ukrán dróncsapás miatt - közölték szombaton az orosz hatóságok.

Alekszej Szmirnov kurszki kormányzó szerint "a család két további tagja súlyos állapotban van". Mint mondta, a drón egy házba csapódott Gorodiscse faluban.   

Az ukrán hadsereg az idén kiszélesítette az orosz területek elleni dróncsapásait. Orosz energetikai létesítmények mellett határmenti városokban, illetve településeken lévő célpontokat is támad.   

Oroszország májusban hadműveletet indított az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint mindez egy ütközőövezetet hivatott létrehozni az oroszországi Belgorod régiójának védelmére az ukrán csapásoktól. Kurszk régiója északabbra fekszik az ukrajnai Szumi régióval átellenben.

Zelenszkij: tíz ukrán állampolgárt engedtek szabadon Oroszországból, illetve Fehéroroszországból

Tíz ukrán állampolgárt engedtek szabadon többéves fogság után Oroszországból, illetve Fehéroroszországból - közölte Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök péntek este Telegram-oldalán arról írt, hogy 

a civilek egyebek között a Vatikán közbenjárásával szabadulhattak.  

Ukrán tisztségviselők szerint mindez a június 25-i fogolycsere-megállapodás keretében valósult meg, amikor 90-90 ukrán, illetve orosz hadifoglyot engedtek el a szembenálló felek.   

Moszkva nem kommentálta az ukrán civilek elengedését, Kijev pedig nem tett említést orosz állampolgárok elengedéséről a mostani bejelentésben.   

A kiszabadult civilek között van Nariman Dzseljal, a krími tatár közösség gyülekezetének helyettes vezetője, akit 2021-ben fogtak el az orosz hatóságok. Szintén elengedték azt a katolikus papot, akit orosz katonák fogtak el az orosz ellenőrzés alá került Berdjanszk kikötőjében.   

A civilek közül ötöt Fehéroroszországban tartottak fogva.  

Két másik civilt, egy férfit és egy nőt kémkedés vádjával tartottak fogva 2017-2018 óta Kelet-Ukrajna 2014-ben szakadárok kezére került területein.

Legalább egy ember meghalt, tizenketten megsérültek egy rakétatámadásban

Dnyipróban egy kilencemeletes lakóépület egy része összeomlott egy robbanás után. A lakóház négy emelete megsemmisült. Legalább egy ember meghalt, 12 ember megsérült, hatan kórházba kerültek – erről a Telegram-csatornáján számolt be a dnyipropetrovszki regionális államigazgatás vezetője, Szergej Liszak. Azt mondta, hogy a robbanást rakétacsapás okozta - olvasható a Magyar Nemzet cikkében

Ukrán zászló lobog Oroszország területén

„Az Ukrán Fegyveres Erők 71. önálló vadászdandárjának katonái drónt használtak arra, hogy Ukrajna állami zászlaját az egyik orosz településen kitűzzék” – írja az Unian.ua a hivatalos közleményre hivatkozva. A videót a dandár Facebook-oldalán tették közzé. A felvételen jól látható egy drón, amelyre egy ukrán zászlót erősítettek, átlépte az orosz határt, és az egyik településen egy toronyra szerelte fel az ukrán zászlót - írja a Magyar Nemzet.

Moszkva erőt mutat

Több mint ötven hajó, köztük az FSZB határvédelmi osztályának hajói, hét tengeralattjáró és 48 repülőgép vesz részt a haditengerészet napi felvonuláson júliusban Szentpéterváron - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Július utolsó vasárnapján Szentpétervárott tartják a haditengerészet napját. Hagyományosan ezen a napon a haditengerészeti hajók felvonulása zajlik a Néva folyón. Bár az ünnep hosszú múltra tekint vissza, mégis van annak jelentősége, hogy az orosz–ukrán háború idején Oroszország milyen flottát mutat be. Olyan ez, mint a májusi győzelem napi moszkvai, szárazföldi parádé. 

2024-ben több mint ötven hajó, az FSZB határvédelmi osztályának hajói, hét tengeralattjáró és 48 repülőgép vesz részt a tengerészeti napi felvonuláson. A haditengerészeti múzeumok, könyvtárak és oktatási intézmények ezen a napon ingyenesen nyitva lesznek, valamint fegyverek és katonai felszerelések bemutatójával is készülnek.

Aligha fogja megingatni Oroszországot az újabb szankció

Elfogadták az Európai Unió 14. szankciós csomagját, amely az orosz cseppfolyósítottgáz-szállítmányokra (LNG) is kiterjed - számol be róla a Magyar Nemzet.

– Jó hír, hogy az eredeti brüsszeli tervekkel ellentétben a büntetőintézkedés az importot nem, csak a továbbértékesítést érinti. A csomagnak tehát az unió gázkínálatára nem lesz drámai hatása. Rossz hír azonban, hogy a tiltás aligha fogja megingatni Oroszországot – mondta Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett:

Tavaly Moszkva exportbevételének harminc százaléka érkezett a szénhidrogének értékesítéséből. A gázeladások ennek ötödét biztosították.

A Századvég üzletágvezetője kiemelte: a döntés tehát ugyanazt eredményezi majd, mint az olajszankciók, csak kicsiben. – A piaci árak megemelkednek, és olyan új értékláncok születnek majd, amelyekben a nyugati vállalatoknak nem osztottak lapot – tette hozzá.

Amerikai befektető az Oroszország elleni amerikai szankciók eltörlésére spekulál

Az Oroszországgal szembeni szankcióknak, köztük az amerikai hatóságok által a moszkvai tőzsdével szemben nemrégiben bevezetett korlátozásoknak csak rövid távú hatásuk van, és később feloldják őket – mondta Jim Rogers amerikai befektető a RIA Novosztinak adott interjúban.

A szankciókat feloldják, és a dolgok Oroszországban visszatérnek a normális állapotukba

jelentette ki a szakértő

Young,Investor,Stock,Trader,Searching,On,Laptop,Comparing,With,Dynamic
Borítóképünk illusztráció
Fotó: Summit Art Creations / Forrás:  Shutterstock

Az Egyesült Államok júniusban szankciókat vezetett be Oroszország pénzügyi infrastruktúrája, köztük a moszkvai tőzsde, a Nemzeti Elszámolási Központ és a Nemzeti Elszámolási Letétkezelő ellen. Ezt követően június 13-tól a moszkvai tőzsde felfüggesztette az amerikai dollár, az euró és a hongkongi dollár kereskedését. Június 14-én aztán az Egyesült Királyság is újabb szankciókat jelentett be - idézi fel a Magyar Nemzet

„A történelemből megtanultam, hogy a szankcióknak általában csak rövid idő alatt van jelentős hatásuk” – mondta a hírügynökségnek Jim Rogers, kommentálva Washington Moszkva elleni új szankcióit.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában